Portal 072info

Stariji Zeničanin osumnjičen za bludne radnje nad maloljetnom djevojčicom nakon tri dana pušten na slobodu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da su djeca, nažalost, sve češće izložena seksualnom nasilju i iskorištavanju, osim statistika nevladinih organizacija svjedoči i primjer od prije nekoliko dana iz naše bliske okoline.

Počinjeno je krivično djelo „bludne radnje“ nad malodobnim djetetom, a počinilac se vrlo brzo vratio u tu sredinu. Zakon ga štiti pritvora, a o žrtvi i njenoj porodici ne brine – niko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Malo prigradsko naselje u Zenici 26. juni 2020. Stariji mještanin inicijala I.I. nasrnuo na malodobnu djevojčicu. Prema podacima Kantonalnog tužilaštva, dežurni kantonalni tužilac je o navedenom događaju, odnosno krivičnom djelu  „bludne radnje“ obavješten telefonom. Na lice mjesta izašli su pripadnici MUP-a ZDK.

„Nije bilo zakonskog osnova za predlaganje pritvora. Osumnjičeni je nakon 24-satnog zadržavanja u službenim, policijskim prostorijama pušten. Tužilaštvo će, po zaprimanju, izvještaja od strane MUP-a o navedenom krivičnom djelu uzeti predmet u rad, po redovnoj proceduri“, odgovorila je na naš upit Mirna Poljac, portparolka Tužilaštva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Medika nije obaviještena o konkretnom, ali stav o takvom i sličnim slučajevima dakako da ima.

„Sve češće su djeca izložena seksualnom nasilju i seksualnom iskorištavanju, a ono što je posebno zabrinjavajuće je da nema adekvatnih intervencija prema samom djetetu, kao i ni adekvatne podrške prema porodici“, smatra Sabiha Husić, direktorica Medike Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Husić podsjeća da je BiH potpisnica Konvencije o zaštiti djece od seksualnog nasilja i seksualnog zlostavljanja, pa je samim tim i naša lokalna zajednica trebala da uredi određene mehanizme podrške i zaštite djeteta i porodice, ukoliko je ona podržavajuća. Svakako je potrebno, kaže, ostaviti pravosudnim organima da rade ono što trebaju prema počiniocu takvog nasilja. Osim lokalne birokratije, smatraju borci i borkinje za prava žrtava nasilja, važan je i odnos pojedinaca u zajednici.

„Moram reći da naša sredina još nedovoljno razmišlja o ovim oblicima nasilja, pa čak pojedinci okreću glavu i kada primjete da bi se moglo raditi o seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju djeteta. Velika je odgovornost na svim aketrima koji mogu pružiti adekvatnu podršku i zaštitu djetetu, ali i na građanima i građankama da prijave ako posumnjaju da je neko dijete žrtva tog oblika nasilja. Pozvati mogu 122 ili 1265 – SOS telefon“, izričita je Husić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vremešni počinilac krivičnog djela „bludne radnje“ je nakon 24-satnog pritvora proveo na psihijatriji dva dana i vratio se u svoju sredinu – malu prigradsku mjesnu zajednicu. Nas su alarmirale komšije bojeći se za sigurnost svoje djece. U Tužilaštvu će, po svemu sudeći, biti formiran predmet protiv njega. Međutim, da li sistem – kojeg čine pojedinci u ovom, ranijim, i budućim slučajevima može učiniti više?

„Nedavno smo imali sastanak Koordinacionog tijela za zaštitu žrtava nasilja ZDK i mogli sam čuti od pojedinih učesnika/učesnica sastanka, inače profesionalaca, da ne prepoznaju ovaj oblik nasilja i da žrtve još više etiketiraju svrstavajući ih u socijalne slučajeve i opredjeljujući ih u Domove za djecu bez roditeljskog staranja, nakon što im je počinjeno seksualno nasilje“, dodaje direktorica zeničke Medike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenicainfo

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Poginuo bračni par

072info.com

Otac upucao sina iz lovačke puške

072info.com

SUPRUGA I DJECA JOŠ NE ZNAJU DA JE POGINUO: Strašna ispovijest majke nastradalog bajkera

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME