Stećak završio u online prodaji za 1.200 KM, kako stati u kraj ovakvim pojavama?

Podijelite vijest

Na online platformi za prodaju OLX prije četiri dana je u pradaju stavljen stećak iz 13. vijeka čija je cijena 1.200 KM. Korisnik OLX-a “Branexx” iz Viteza odlučio je da proda ovaj srednjovjekovni nadgrobni spomenik. “Prodajem kameni stećak, ručno isklesan sa šest pravilnih strana iz 1268. godine. Kamen je od granita te je pogodan za spomenike”, napisao je “vlasnik” stećka i dodao da je nadgrobni spomenik težak tri tone.

Dodao je da prihvata samo ozbiljne ponude. No, samo nekoliko minuta nakon što se njegov artikl našao u centru pađnje bh. javnosti korisnik Branexx obrisao atikl sa svog profila vjerovatno shvativši da su stećci nacionalno blago pod zaštitom UNESCO-a te da oni ipak nisu za prodaju.

Stećci su jedan od najznačajnijih segmenata bh. kulturnog naslijeđa jer se radi o jedinstvenom obliku nadgrobnog spomenika iz srednjeg vijeka. Takvi spomenici, kako nam je kazao Gorčin Dizdar naučnika koji se bavi izučavanjem kulturnog naslijeđa srednjovjekovne Bosne, ne postoje nigdje na svijetu osim na našim prostorima, a njihov globalni značaj potvrdio je upravo i UNESCO-ov status.

“Meni to više nije ni šokantno. Ja sam bavim ovom tematikom već dugi niz godina i svako malo se pojavljuju takvi slučajevi. Ovo je čak i komično ali prethodno smo imali i slučajeve i uništavanja , rušenja i nikada se ništa nije desilo. Zbog toga mi nije uopće čudno što se takve stvari dešavaju jer ne postoje nikakve sankcije”, kazao je Dizdar.

Dodao je čak da su i oni lokaliteti koji su pod UNESCO-vom zaštitom u katastrofalnom stanju, zatrpani smećem, te da ne postoji nikakav znak da se tu radi o svjetskom naslijeđu.

“Država o stećcima brine veoma malo, gotovo nikako. Dvadeset i dvije nekropole na UNESCO-voj listi svjetskog naslijeđa već nekoliko godina i tu se ništa nije dogodilo. Mi imamo Državnu komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika koja je nadležna za proglašavanje tog dobra, međutim oni nemaju mandat da to implementiraju. Za to su nadležne isključivo entitetske institucije. Međutim to se ne dešava i sve je prepušteno inicijativama pojedinih općina i tu se radi samo o dobroj volji lokalnih institucija i volontera, a što se tiče države tu nema nikakve sistematske brige”, kazao je Gorčin.

Ovo nije prvi put da se skrnave stećci. Prošle godine na lokalitetu gdje se nalazi nekropola stećaka Poljice, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH pojedinci su okrenuli janje na ražnju i napravili izletište, a na području Istočnog Sarajeva pronađeni su stećci koji su bagerima izmješteni na druge lokacije. Mnogi od njih su završili kao hrpa običnog kamenja, pitali smo Dizdara može li se uopće stati u kraj ovakvim pojavama.

“To je jako teško pitanje, ali mislim da je ono što je potrebno je jasna zakonski okvir i njegova implementacija, dakle kažnjavanje. Ja vjerujem da je to jedini način. Neće se sam narod početi brinuti o tom naslijeđu dok mu to ne kaže. Dakle, sve dok ne postoje sankcije za takva ponašanja to će se i dalje nastaviti događati”, rekao je Gorčin DIzdar.

Iz OLX-a su nam također kazali da je korisnik sam obrisao sporni artikl, ali i da podrška za korisnike na ovoj prodajnoj online platformi, ukoliko ustanovi da nešto nije uredu s prodajnim artiklom, ima pravo da suspendira profil sa svoje platforme.

Klix.ba


Podijelite vijest