Stegli kaiš: Strancima koji su šopingovali u BiH odobren je povrat 3,7 miliona maraka

kupovina soping 696x464 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Strancima koji su od januara do kraja avgusta ove godine šopingovali u BiH odobren je povrat 3,7 miliona maraka PDV što je za 2,5 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH stranci su za osam mjeseci ove godine širom zemlje pazarili robu vrijednu 25,6 miliona maraka, a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše inostranih kupaca u BiH bilo je iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore i to uglavnom za robu široke potrošnje.

  • Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV za osam mjeseci ove godine iznosio je 94.865 – naveli su u UIO.

Prema njihovim podacima, najviše zahtjeva za povrat PDV u ovoj godini bilo je na graničnim prelazima Uvac, Šepak, Orašje, Pavlovića most i Bosanski Šamac.

U UIO navode za Glas Srpske da je za osam mjeseci prošle godine zaprimljeno ukupno 143.438 zahtjeva za povrat PDV.

  • Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena i iznesena van carinskog područja BiH iznosila je 43,3 miliona maraka, dok je zahtijevani povrat PDV bio 6,2 miliona maraka – pokazuju podaci UIO.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je za Glas Srpske da komšije iz Hrvatske i Srbije u pograničnom području na teritoriji BiH kupuju sve, od osnovnih životnih namirnica do garderobe.

  • Primjera radi u Kostajnicu dolaze po hljeb, cigarete pa čak i pivo “ožujsko” koje je jeftinije kod nas nego u Hrvatskoj. Iako je kod nas sve poskupjelo, ipak su cijene u BiH niže nego u regionu. Dolaze ovdje po zimnicu, a osim toga na pijacama pazare i garderobu – rekla je Marićeva.

Naglasila je da se do naših tržnih centara često organizuju šoping ture upravo zbog nižih cijena robe široke potrošnje.

Zahtjev za povrat PDV podnosi se na obrascu “PDV-SL-2” koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od koga je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV treba da bude veća od 100 KM.

Alkohol i duhan

Pravo na povrat PDV imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH i to na dobra koja kupe u našoj zemlji i ista iznesu izvan carinskog područja BiH. Pravo na povrat PDV se ne odnosi na iznesena mineralna ulja, alkohol i prerađevine od duhana.