Portal 072info

Šteta od poplava u BiH četiri milijarde maraka: FBiH i RS-u isto novca za sanaciju i obnovu

Foto: Adis Alić/ILUSTRACIJA
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ocjena šteta nije vršena geografski tako da će raspodjela novca prema entitetima biti ista. Ocjena šteta je vršena prema sektorima pa će bh. entiteti, FBiH i RS, dobiti isto novca zbog nastale štete od poplava. Tu neće biti nekih velikih razlika, rekao je Andy McGuffie glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH.

Ekonomska šteta od poplava koje su prošli mjesec pogodile mnoge gradove Bosne i Hercegovine iznose četiri milijarde konvertibilnih maraka, kazao je danas glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni nalazi procjena potreba za sanacijom nakon poplava u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovo je inicijalna ocjena o procjeni potreba nakon poplava koje su pogodile BiH. U utvrđivanju visine šteta učestvovalo je oko 100 predstavnika, od Federacije BiH, Republike Srpske, mnogih međunarodnih eksperata, Svjetske banke pa do Evropske unije. Prema našoj ocjeni, šteta od poplava u BiH iznosi 4 milijarde konvertibilnih maraka. U naredne dvije sedmice ćemo imati finalnu ocjenu, ali koja se neće značajnije mijenjati od cifre koju sada imamo”, rekao je McGuffie.

Naglasio je kako će Federacija BiH i Republika Srpska dobiti isto novca zbog nastale štete od poplava.

“Ocjena šteta nije vršena geografski tako da će raspodjela novca prema entitetima biti ista. Ocjena šteta je vršena prema sektorima pa će bh. entiteti, FBiH i RS, dobiti isto novca zbog nastale štete od poplava. Tu neće biti nekih velikih razlika”, rekao je glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakao je da se u narednom periodu očekuje organizacija donatorske konferenciji kako bi bila prikupljena pomoć za BiH.

“BiH već sada ima zagarantiranih 42 miliona eura iz IPA fondova koje je osigurala EU. Ostatak će biti prikupljen u narednom periodu. Novac će biti prikupljen u narednom periodu, a tu će pomoći međunarodne institucije ali i bh. vlasti. Već u julu prije ljetnjih godišnjih odmora se može očekivati donatorska konferencija gdje bi se prikupljao novac za BiH”, kazao je McGuffie.

Vođa tima i koordinator u ime EU za procjenu potreba za sanacijom Ricardo Zapata Marti izjavio je da će BiH ove godine zabilježiti ekonomsku stagnaciju kao posljedica razornih poplava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Zajedno sa vlastima BiH uradili smo procjenu šteta nastalu u poplavama u BiH. Osim što štete koje su nastale u poplavama iznose četiri milijarde maraka, one će smanjiti i ekonomski rast BiH u narednom periodu, tako da će on iznositi – 1,1 posto. Pogođena je i poljoprivreda pa će proizvodnja u tom sektoru u narednom periodu također, opasti. Ali ako rekonstrukcija bude išla brzo, i ekonomski oporavak će biti mnogo brži. Tu je građevinski sektor ključan za rast ekonomije”, ocjenio je Marti.

Inače, izradu procjena potreba za sanaciju nakon poplava u BiH predvodile su vlasti u BiH, uz podršku EU-a, UN-a i Svjetske banke.

Anadolija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)