KUPOVINA U TRSTU-TRGOVINA CONAD.SNIMIO LIVIO ÈERNJUL.03.03.2012.
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 11:50
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

U posljednje vrijeme primjetan je veliki rast cijena namirnica u Federaciji BiH. Danas je stigla i potvrda o tome u kojoj mjeri je sve spokupjelo u našoj zemlji, a naročito hrana.

FIXGEHALT

Prema danas objavljenim podacima, potrošačke cijene u oktobru 2021. godine, porasle su za 4,3 posto za godinu dana, dakle u odnosu na oktobar 2020.

NER FIT

Osim toga, možemo kazati da inflacija ubrzava, jer su za samo mjesec dana, dakle u oktobru u odnosu na septembar ove godine, cijene porasle za 1,6 posto, piše BiznisInfo.

Ono što je naročito zabrinjavajuće jeste rast cijena hrane. Naime, hrana je u oktobru ove godine bila skuplja za čak 7,2 posto u odnosu na isti mjesec 2020.

Upravo je rast cijena hrane ono što najviše pogađa najveći sloj društva, naročito onaj koji živi bliže liniji siromaštva. Rast cijena hrane u odnosu na septembar ove godine je 1,6 posto, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ukoliko se ova tendencija nastavi, sigurno je da će veliki broj stanovnika biti ugrožen. Bezalkoholna pića su poskupjela za 4,2 posto dok su odjeća i obuća pojeftinile za 9,2 posto.

Cijena prevoza za godinu dana su skočile za čak 12,5 posto. 

Pritom treba naglasiti da su se poskupljenja nastavila i u novembru, možda čak i u većem obimu, pa nema sumnje da će naredni izvještaj biti još nepovoljniji.

Indeks potrošačkih cijena predstavlja mjeru promjena cijena proizvoda i usluga koje rezidentna domaćinstva kupuju radi zadovoljenja svojih ličnih potreba.

LIDER