AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Teroristička grupa Islamska država zaprijetila je smrću grupi imama koji deluju kao službenici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a policija te prijetnje uzima ozbiljno i o svemu je izvijestila i državno tužiteljstvo, prenijela je regionalna televizija N1.

Prema informacijama iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) islamistički teroristi prijetnje su uputili osmorici imama. Iz te su agencije pojasnili kako poduzimaju mjere sukladno svojim zakonskim ovlastima pa je u sve uključeno i Tužiteljstvo BiH.

Postojanje prijetnji potvrdili su iz sjedišta IZ u Sarajevu, no oni ističu kako neće dopustiti da ih se na taj način zastraši i onemogući u obavljanju zadaće koja im pripada.

– Ni nas ni naše imame ne mogu zastrašiti i prisiliti nas da prihvatimo njihovo neislamsko ponašanje kao islamsko. Oni računaju na to da će takvim porukama zatrašiti našu javnost, ali mi im u tome nećemo pomagati – stoji u pisanoj izjavi Islamske zajednice u BiH.

Ističu kako ih u vezi s ovim prijetnjama policija do sada nije kontaktirala kao i da imami nemaju nikakvu zaštitu jer je to neizvedivo s obzirom da su raspoređeni u gotovo svakom gradu i selu.

Iz Islamske zajednice u BiH poručili su kako prijetnje terorista pokazuju da su baš oni i njihova ideologija najveća prijetnja upravo muslimanima.

U IZ jasno su se distancirali od djelovanja 64 nelegalna džemata, a do roka, koji je istekao u aprilu 2016. godine, dio takvih džemata pristao je na zahtjeve vodstva zakonite Islamske zajednice, no njih 22 odbili su integraciju.

Pretpostavka je kako su oni nastavili djelovati s pozicije islamskog radikalizma.

Fokus.ba