Stiže li prava zima? Lijepi januar je iza nas, dolaze nam snijeg i minusi

Stiže li prava zima? Lijepi januar je iza nas, dolaze nam snijeg i minusi

Januar je na izmaku i on je bio osjetno topliji u odnosu na protekle godine, smatramo da u globalu možemo biti zadovoljni kakvo nas je vrijeme pratilo na startu 2017.

To su za “Avaz” kazali u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, na naše pitanja “kako komentiraju vremenske prilike u januaru i šta građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati u februaru”.

Jače pogoršanje

Za kraj januara minimalne vrijednosti temperatura zraka kretat će se od -3 do 3 u unutrašnjosti zemlje, na jugu i u Krajini od 4 do 7 stepeni. Maksimalne dnevne temperature će dostizati između 4 i 8 u većem dijelu Bosne, u Hercegovini i Posavini od 9 do 14 stepeni.

– Već od četvrtka, 1.februara, izgledno je prolazno, kratkotrajno jače pogoršanje, praćeno zahlađenjem, padavinama, kišom na jugu i snijegom u Bosni, što će kulminirati u petak 2. februara – kaže nam meteorolog Nedžad Voljevica.

Voljevica:  Slijedi kratkotrajno jače pogoršanje, praćeno zahlađenjem

Voljevica: Slijedi kratkotrajno jače pogoršanje, praćeno zahlađenjem

Za vikend Voljevica predviđa stabilazaciju vremenskih prilika.

– Pri tome će, u subotu i nedjelju biti osjetno hladnije, naročito u jutarnjim satima, kada su izgledne negativne temperature u gotovo cijeloj zemlji, u unutrašnjosti do -10 stepeni. Danju će na jugu biti toplije, u Bosni je moguće s temperaturama ispod “nule” tokom cijelog dana – naglašava Voljevica.

Padavine u drugoj dekadi

Od 5. februara do sredine narednog mjeseca, prema aktuelnim kartama, slijedi nekoliko dana sa padavinama.

– Nakon toga doći će do djelimične stabilizacije i od sredine naredne sedmice postoji vjerovatnoća za 4-5 dana nadprosječno hladnog perioda – dodao je Voljevica.

Prognoza vremena za period do 13. februara

Prognoza vremena za period do 13. februara

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica