Portal 072info

STIŽE NAJDRAŽI GOST KOD MUSLIMANA: U ponedjeljak, 6. maja, prvi dan ramazana

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. 

Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. 

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. 

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – Ramazanski i Kurban-bajram. Prvi nastupa nakon posta i traje tri dana. 

Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram ove godine je u nedjelju, 11. augusta i traje četiri dana. Njegovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i obavljanje hadža u Mekki i Medini, što je peti stub islama.

Kompletnu vaktiju možete pogledati na OVDJE.

Podijelite članak
  • 11.3K
    Shares

Počitajte još

Znakovi koji ukazuju na Lejletul-kadr

Redakcija

DŽEMAL EF. SALKIĆ Najvrijednije djelo, poslije vjerovanja u Allaha dž.š., je ispoljavanje ljubavi prema drugim ljudima (VIDEO)

Redakcija

HFZ. ISHAK EF. EFENDIĆ Vodimo računa o osjećanjima drugih kao što vodimo o ličnim (VIDEO)

Redakcija