Portal 072info

Stiže SFF, De Nira očekuju pun bojler i čisto Sarajevo

Jedan od najvećih događaja – Sarajevo film festival dvadeset i drugu godinu zaredom otvoriće vrata brojnim posjetiteljima, ali i regionalnim i svjetskim zvijezdama iz svijeta filma.

U Sarajevu su u toku posljednje pripreme, radi se na uljepšavanju gradske jezgre, a uvode se nove autobuske linije i privremeni noćni polasci. Istraživali smo, zašto Sarajevo “živi” kao metropola samo za vrijeme fim festivala?

Devet dana, sedam lokacija sa 20 hiljada mjesta, 222 filma iz više od 60 zemalja svijeta, te brojne zvijezde među kojima oskarovac Robert De Niro dovoljni su razlozi da narednih dana Sarajevo bude u fokusu svjetske javnosti.

U centru Sarajeva radi se na završnim pripremama pred otvaranje Sarajevo Film Festivala koji je jedan od najvećih događaja u Bosni i Hercegovini i regionu u ovom periodu. Međutim, šta nas očekuje kada se malo udaljimo od festivalskog programa i crvenog tepiha.

Sarajevo godinama muku muči sa saobraćajnim gužvama, nezavidnom sigurnosnom situacijom, zastarjelom infrastrukturom, psima lutalicama. Dok od kantonalnog preduzeća GRAS čekamo informacije o eventualno novim linijama i izmjenama saobraćaja za vrijeme festivala, stiže informacija da je ovom preduzeću zbog višemilionskih dugova zaplijenjeno i blokirano 12 tramvaja.

Preduzeće godinama u krizi ima dosljednog konkurenta. Nakon što je početkom mjeseca na listu redovnih relacija uvelo i liniju od Međunarodnog aerodroma Sarajevo do centra grada, rečeno nam je da će autobusi Centrotransa u vrijeme SFF-a na tri ključne gradske relacije saobraćati i u noćnim satima.

”Tako će u vrijeme SFF-a osim noćnih polazaka na liniji Vijećnica-Dobrinja, biti uvedeni dodatni polasci na linijama Sutjeska-Vogošća i Vijećnica-Hrasnica. Na taj način želimo da damo svoj dopinos i da velikom broju turista olakšamo kretanje”, ispričala je Aida Smajić, glasnogovornica Centrotrans Eurolines-a

Nedaleko od centralnog dijela manifestacije glavna saobraćajnica u centru grada radit će samo u jednoj traci. Drugi dio je raskopan zbog rekonstrukcije vodovodne mreže stare više od 50 godina. Time se, kako je rečeno, žele hitno spriječiti konstantne redukcije vode, pogotovo noću. Nadamo se da se premijer Kantona Sarajevo nije šalio kada je holivudskom glumcu tokom boravka u glavnom gradu BiH obećao pun bojler.

Vodosnabdijevanje užeg gradskog jezgra tokom festivala biće normalno, uz eventualno manje obaranje pritiska u jutarnjim satima, obećano je i zvanično. Zvanično su i ulice čiste, parkovi uređeni, gradski saobraćaj redovan, samo bismo se trebali potruditi da takva slika grada ne traje samo devet dana.

Podijelite članak