Što ako Rusi otmu ili ubiju Zelenskog? Prvi nasljednik je jasan

r 11

Amerikanci su pokušali nagovoriti ukrajinskog šefa parlamenta Ruslana Stefančuka da se skloni na sigurno, ali je on to odbio, kao i predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) prije njega. “New York Times” piše da američke obavještajne službe prave planove kako pomoći Ukrajincima u slučaju da Kijev padne u ruske ruke, a i u slučaju da nastrada predsjednik Zelenski, prenosi “Jutarnji list“.

Amerikanci žele osigurati jasan prijenos vlasti u slučaju da Zelenski bude otet ili ubijen, a problem im je što su ukrajinski dužnosnici neskloni odlasku na sigurna područja, a ukrajinski Ustav nije jasan po pitanju ko predstavlja legitimnu vlast nakon predsjednika i šefa parlamenta.

– I u slučaju da padne Kijev i Rusi postave marionetsku vladu, važno je da ukrajinska vlada zadrži legitimitet, jer to bitno otežava instaliranim nasljednicima da se nametnu. Osim toga, tako će zapadnim saveznicima biti lakše slati pomoć i oružje, svejedno bila ukrajinska vlada na jugu zemlje ili u egzilu u Poljskoj ili Rumuniji – prenosi Jutarnji.

Zelenski tražio oružje, a ne izlaz iz Ukrajine

– Trebam oružje, a ne izlaz – odgovorio je Zelenski kad je odlučio ostati uz svoje ljude. Međutim, američki dužnosnici demantiraju da su mu ponudili evakuaciju.

Zapadne vlade pozdravile su odluku ukrajinskog predsjednika da ostane uz svoj narod, a njegovi govori jako su bitni za održavanje morala. Čitav prošli tjedan vodili su se intenzivne rasprave u Bijeloj kući i u kabinetima Capitol Hilla o tome kako osigurati pomoć Ukrajini ako Rusija zauzme Kijev. SAD planira i u toj situaciji nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajini, piše NYT.

Izvor lista prenosi da su Amerikanci uspjeli natjerati Ukrajince da ne dozvole svojim visokim zvaničnicima da se duže vrijeme zadržavaju na jednom mjestu. Još jednom su ih pozvali da odu na sigurnija mjesta izvan Kijeva. SAD inzistiraju da Ukrajinci odrede gdje bi moglo biti sjedište vlade ukoliko padne Kijev. Razmatra se predsjednička vila na Karpatima, ali još nije jasno ima li ta rezidencija dovoljno sigurno sklonište i potrebne komunikacijske kapacitete.

– Sjedinjene Države imaju dugu povijest tajnog opskrbljivanja oružjem pobunjeničkim skupinama diljem svijeta, piše NYT. To ostaje kao otvorena mogućnost i za Ukrajinu. Ukrajinski političari ponavljaju da su koncentrirani na na borbu i pobjedu u ratu, te da ih ne zanimaju rasprave o tome ko bi koga trebao naslijediti. 

Važno poslati poruku ko vodi državu

Zelenski je u četvrtak održao konferenciju za novinare u prostoriji s vrećama pijeska naslaganim uz prozore, svjestan da je u životno riskantnoj situaciji. NYT piše da je ukrajinski predsjednik, suprotno svojoj retorici, i prije ruske invazije ozbiljno shvatio upozorenje američkih obavještajaca da ga Rusi namjeravaju zarobiti ili ubiti.

Kristina Holinska (Khrystyna Holynska), Ukrajinka koja radi kao znanstvenica u RAND Corporationu, rekla je da je nesumnjiva velika uloga Zelenskoga u trenutnim okolnostima. No treba misliti korak unaprijed – prenosi NYT.

– Ako mu se nešto dogodi, bilo bi vrlo važno poslati kristalno jasnu poruku o tome ko sada vodi državu – ističe znanstvenica.

Osim toga da Zelenskog nasljeđuje predsjednik parlamenta Stefančuk, linija nasljeđivanja nije jasna. Kad su se i Zelenski i Stefančuk 2020. razboljeli od koronavirusa, ukrajinski pravnici tumačili su da je premijer Denis Šmihal (Shmyhal) taj koji postaje predsjednik ako Zelenski i Stefančuk budu spriječeni obavljati dužnost.

– Ljudi moraju znati ko je na vlasti. Trenutno je Zelenski jako u fokusu. On je u vijestima, posvuda je. Gubitak vođe ne bi bio dobar za otpor, za volju za borbom, za duh u Ukrajini – upozorava Holinska.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE