Portal 072info

Sto godina Pulitzera, najprestižnije novinarske nagrade

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Filmska industrija ima svoje Oscare, muzička Grammyje, a medijska Pulitzerove nagrade. Prestižne američke novinarske nagrade u ponedjeljak će biti dodijeljene stoti put.

Iako postoje već stoljeće, za Pultzerovom nagradom američki novinari i danas jednako čeznu. Za tamošnje novine nema veće časti nego dobiti zlatnu Pulitzerovu medalju u kategoriji javne službe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nagrade će u ponedjeljak biti tradicionalno dodijeljene na novinarskom fakultetu Univerziteta Columbia u New Yorku.

Nagrada nosi ime po Josephu Pulitzeru (1847-1911) američkom Mađaru, medijskom izdavaču koji je osnovao zakladu za financiranje škole novinarstva i nagrada za najbolja novinarska ostvarenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao tinejdžer emigrirao je iz malog mađarskog gradića u Sjedinjene Države. U početku je radio svašta kako bi preživio, ali je s vremenom ušao u medijski biznis, uspinjao se u karijeri i u dobi od 35 godina kupio svoj prvi list, St. Louis Dispatch. Desetljeće poslije, tada već kao bogat čovjek, kupio je ugledni New York World, gdje je pokrenuo koncept istraživačkog novinarstva.

Pulitzer je prvobitno zamislio četiri kategorije za novinarske nagrade, četiri za književne i jednu za područje obrazovanja, ali je dopustio mogućnost promjene. Danas se nagrade dijele u 21 kategoriji, 14 u pisanom novinarstvu, uključujući fotografiju. Ostalih sedam namijenjeno je piscima, pjesnicima i skladateljima. Nagrada se sastoji od diplome i 10.000 dolara. U najprestižnijoj kategoriji, za javnu službu, uz to ide i zlatna medalja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nagrade su rezervirane za američke državljane, iako su mogući izuzeci pa Pulitzera mogu dobiti stranci za tekst objavljen u američkim novinama ili za knjigu o američkoj historiji.

Ako žiri nije uvjeren u kvalitetu nominovanih radova u pojedinoj kategoriji, ima pravo te godine ne nagraditi nikoga. To se događa češće nego što bi netko mogao očekivati. Godine 2012. nije bilo dobitnika u književnoj kategoriji, a 2014. izostavljen je dobitnik za najbolji novinski prilog.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među dobitnicima je i jedan američki predsjednik. John F. Kennedy, tada kao senator, nagrađen je 1957. za svoju romansiranu historijsku knjigu Profili hrabrosti.

Dodjela nagrada nije glamurozna kao u filmskoj ili muzičkoj industriji. Dobitnicima se odaje priznanje u knjižari Univerziteta Columbia.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najviše nagrada u historiji imaju New York Times, Wall Street Journal i Washington Post, ovi potonji vjerovatno i najslavniju od svih – za otkrivanje afere Wategrate 1973. Ali i manji regionalni listovi nagrađeni su u nekoliko navrata. 

Pulitzerova nagrada velika je čast i ima ljudi koji su je osvojili više puta. Najviše, po četiri nagrade, imaju pjesnik Robert Frost, pisac Eugene O’Neill i fotografkinja Carol Guzy.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bilo je i kontroverznih odluka. Godine 1963. žiri je odbacio nominaciju drame ‘Tko se boji Virginije Woolf’ Edwarda Albeeja jer ‘nije dovoljno moralna’, a slično se dogodilo i Hemingwayevoj knjizi ‘Kome zvona zvone’ 1941.

Najveći skandal u stogodišnjoj povijesti nagrada prouzrokovala je novinarka Washington Posta Janet Cooke. Ona je 1981. dobila Pulitzera za priču o osmogodišnjem ovisniku o heroinu. Dva dana poslije dodjele nagrade otkrilo se da je priča izmišljena. Janet Cooke je do danas jedina osoba koja je morala vratiti nagradu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

federalna.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)