Što je zdravije, tuširanje ili kupanje

Ponekad nakon napornog dana svakom dobro dođe duga i opuštajuća kupka, dok nekih drugih dana imamo vremena samo za brzinsko tuširanje. Nekima je draže kupanje, a nekima tuširanje, no kako se to odražava na naše zdravlje?

Stručnjaci smatraju da je tuširanje puno zdravija opcija. Doktorica Rachel Nazarian, dermatologinja iz New Yorka, tvrdi da iako kupke mogu pomoći ljudima koji imaju određenih problema s kožom, za većinu nisu baš dobre.

“Jedina prednost kupki je to što pomaže da se pojedini sastojci bolje upiju u kožu. Primjerice u kupku možete dodati zob koja pomaže umiriti kožu s ekcemom, no tuširanje je inače puno zdravija opcije”, kaže Nazarian.

Preporučuje se da se ne kupate dulje od 10 ili 15 minuta.

Tuširanjem kožu izlažete manjoj količini vode, a previše vode može isprati prirodna ulja koja štite kožu i tako je učiniti suhom, što može dovesti do pucanja, iritacija i upala.

Copy

Ako ipak preferirate kupanje, važno je koristiti kupke s dodatkom kokosova ili maslinova ulja kako biste umanjili isušivanje kože.

U obje je opcije važno kožu redovito hidratizirati nanošenjem losiona za tijelo ili ulja, piše Index.hr.

“Prilikom kupanja ili tuširanja koža apsorbira vlagu, a ako sredstvo za hidratizaciju nanesete unutar 30 minuta nakon pranja, tu će vlagu lakše zadržati. Redovito korištenje sredstava za hidratizaciju pospješit će zdravlje vaše kože. Trebali biste izbjegavati sredstva s dodanim parfemima jer ona mogu uzrokovati upale i alergije”, savjetuje Nazarian.

Prethodni članakČelik ostaje bez gotovo kompletnog tima
Sljedeći članakSalah otkrio da li će postiti na dan finala Lige prvaka