Što si pjevao, pjevao si u BiH: Poslije pjevanja pjesme “Ne volim te Alija”, hitno zakonom zabraniti ulazak u državu

63EBFEFF 327D 43D5 B056 B2E8555E1394

Koliko god brojno stanovništvo zemalja koje su učestovale u ratu, koji se desio na prostoru Balkana od 1992-1995. godine, htjelo da je to stvar prošlosti i nebitan faktor, neki poput Uroša Živkovića, srbijanskog mladog pjevača pokažu da stvari stoje sasvim drugačije. 

Naime, teško ko može reći, čak i u najboljoj namjeri, da se na snimku ispod, Uroš zanio i da nije bio svjestan kakvu nacionalističku pjesmu pjeva u 21. vijeku i to pred punim klubom koji ga prati u glas?!

Uroš je očito svih ovih godina bio prividno smirio svoje nacionalističke bubice, no da sve ono što imamo u sebi, ispoljimo kad tad, najbolje pokazuje Uroševo pjevanje pjesme “Ne volim te Alija, zato što si balija”, a koju u originalu izvodi Baja Mali Knindža, vatreni srpski nacionalist koji je popularnost stekao šireći govor mržnje i pjevajući nacionalističke pjesme.

Dio teksta koji pjevao Uroš i na ovaj način širio govor mržnje glasi ovako:

Ne volim te Alija
Zato što si Balija
Srušio si miran san
Nosila ti Drina sto mudžahedina
Svaki dan.

Ovaj šovinistički ispad osudili su brojni Bosanci i Hercegovci:

Budući da na “atmosferu otvorene mržnje” policija u BiH reaguje, nadamo se da će reagovati njihove kolege u Srbiji, a za očekivati je da mu u Bosnu i Hercegovinu bude doživotno zabranjen ulaz jer Uroš nije bio ni rođen dok je rat trajao, pa je zabrinjavajući ovoliki nacionalizam i govor mržnje koji otvoreno propagira.

Podsjetimo, Uroš Živković je srpski pjevač narodne, folk i pop muzike koji je prepoznatljivost stekao učešćem u desetoj sezoni muzičkog takmičenja „Zvezde Granda”.

Prethodni članakIzetbegović: Ne slušajte one koji imaju dug jezik, a kratku pamet; poštujte mjere i slušajte stručnjake
Sljedeći članakSerija A tražila 600 miliona eura pomoći, vlada neće ni da čuje