Stoja sam protiv sebe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Igor Stojanović danas je obesmislio sam svoju priču i doveo se u poziciju da će vjerovatno već u ponedjeljak biti u prilici da iskoristi frazu svojih partnera o tzv. jedenju žaba.

Kada je osam stranaka konačno, nakon burnih nekoliko dana, usaglasilo 10 imena ministara u Vladi FBiH kao problem odjednom je izronio potpredsjednik FBiH u liku Igora Stojanovića (SDP).

Stojanović je tako ispalio prvo da ‘nije siguran’ da li će potpisati saglasnost za Vladu FBiH jer mu smeta prijedlog HDZ-a Sanja Vlaisavljević te još neki drugi prijedlozi.

Danas je u pismu upućenom liderima HDZ-a, SDP-a i NES-a istakao kako su njemu problematični i prijedlozi Anela Kljake (NES) te Almina Hopovca (SDP).

On traži da lideri preispitaju svoje prijedloge te predlože nova imena.

Dakle, čovjek koji je na ovu poziciju došao slučajno uz splet okolnosti, tako što ju je prije njega odbilo pet drugih SDP-ovaca, sad dakle izigrava novog Lendu.

Naime, ovim zahtijevanjem Stojanović je oborio tezu na kojoj je ranije zasnivao politiku po kojoj SDA uprkos tome što ima potpredsjednika ne mora biti vlast.

Stojanović je ranije kao papagaj ponavljao, pa čak i SDA-ovom Refiku Lendi u oči, kako SDA ne mora biti vlast samo zato što on sjedi u rukovodstvu FBiH i da je njihov, dakle i njegov, posao samo da potpišu ono što parlamentarna većina odluči.

To znači da je Stojanovićev posao trebao biti da uvaži parlamentarnu većinu, ispoštuje njihov prijedlog jer iza njega stoji 50+1 zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Bar je tako govorio.

I već dva dana Stojanović udara sam na sebe tako što ustvari radi isto ono što radi SDA preko isturenog Lende kojeg je kritizirao.

Samo je Stojanović u lošijoj poziciji.

Dok je Lendo ‘relaksiran’ po tom pitanju jer postoje dvije opcije – ili će SDA ugurati u vlast ili će ispasti žrtva u očima SDA-ovih glasača.

S druge strane, Igor Stojanović vjerovatno pokušava amortizirati propagandu i SDA-ovsku histeriju tako što će izigravati buntovnika protiv kadrova HDZ-a pa i vlastite stranke i na nekoliko dana biti heroj SDA medija i botova.

Sudeći prema informacijama koje stižu iz SDP-a i Osmorke, Stojanović je to čak i priznao kolegama.

S obzirom na to da HDZ vjerovatno neće odustati od Sanje Vlaisavljević, NES neće od Kljake, a ni SDP od Hopovca, među rajom popularni Stoja u ponedjeljak će se posipati pepelom i pričati kako je on pokušao, ali eto niko ga nije htio poslušati.

I na kraju će Stojanović gutati žabe koje je sam sebi spremio.

Raport