Stoljećima kruže razne priče o zdravlju očiju, ovo je istina

873x400 38
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U narodnoj predaji stoljećima kruže razne priče o zdravlju očiju i samom vidu, poput savjeta koje su bake često davale svojim unucima nutkajući ih mrkvom, uvjeravajući ih da će to osigurati zdravlje njihovim očima.

Bez dokaza

Neki od tih mitova o očima utemeljeni su na istini, dok za druge nema nikakvih dokaza, a filtriranje istine u tim mitovima nije uvijek lak zadatak. Stoga evo nekoliko najčešćih mitova o očima i stvarnog stanja stvari.

Koliko mrkva utječe na vid – Ovaj mit se donekle temelji na stvarnim činjenicama, jer vitamin A ima pozitivne učinke na održavanje dobrog vida, a mrkva obiluje vitaminom A. No, pretjerivanje mrkvom neće osigurati pojedincu besprijekoran vid, jer relativno mala doza vitamina A potrebna za normalno funkcioniranje očiju lako je dostupna u izbalansiranoj svakodnevnoj prehrani.

Nošenje naočala – Ovaj mit vjerovatno proizlazi iz činjenice da se ljudi, nakon što jednom počnu nositi naočale, često moraju vraćati kod oftalmologa po nove, snažnije naočale. No, nije istina da nošenje naočala doprinosi pogoršanju vida.

Umor i nelagoda

Sjedenje preblizu televizoru – Ova navika može prouzrokovati umor i nelagodu u očima, ali nema dokaza da ona direktno uzrokuje pogoršanje vida. Isto vrijedi i za osobe koje dosta vremena provode za kompjuterom.

Nasljedno – Mnogi problemi s očima su nasljedni, ali kako to obično biva s nasljednim bolestima, nema garancije da će pojedinac naslijediti bolest od roditelja. Postoji tek nešto veća šansa za razvijanje bolesti.

Čitanje pri lošem svjetlu

Jednako kao i u prethodnom mitu, ni za ovo nema čvrstih dokaza. Ova navika izazvat će umor očiju, ali neće oštetiti vid. Vježbe očiju donekle su korisne kod djece, ali samo u nekim slučajevima te na odrasle osobe nemaju velikog učinka.

Mogu biti korisne kod problema s fokusiranjem i konvergencijom oka, ali zahtijevaju veliku predanost i nisu djelotvorne kod svih ljudi.