Stoltenberg čestitao ulazak Finske u NATO

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Finskoj završeni proces ulaska ove zemlje u NATO i poručio da se nada brzom ulasku Švedske u “NATO porodicu”.

Historijska prilika

Stoltenberg je poručio da pozdravlja glasanje Velike narodne skupštine Turske za ratifikaciju članstva Finske u NATO-u.

– Svih 30 NATO saveznika je sada ratificiralo protokol o pristupanju. Upravo sam razgovarao s predsjednikom Saulijem Niinistom da mu čestitam ovu historijsku priliku. Finska će se formalno pridružiti Alijansi u narednim danima. Njihovo članstvo će Finsku učiniti sigurnijom, a NATO jačim. Finska ima veoma sposobne snage. Unapređuje sposobnosti i jake demokratske institucije. Dakle, Finska će donijeti mnogo za Alijansu – rekao je.

Rok od 15 dana

Međutim, formalno proces ratifikacije još nije završen s obzirom na to da predsjednik Turske ima rok od 15 dana da potvrdi odluku Parlamenta.

Generalni sekretar NATO-a je podsjetio da su svi saveznici prošle godine donijeli historijsku odluku da pozovu Finsku i Švedsku da se pridruže Savezu.

– Od tada smo vidjeli najbrži proces ratifikacije u modernoj historiji NATO-a. Svi saveznici se slažu da će brzo okončanje procesa ratifikacije za Švedsku biti u interesu svih. Očekujem i Švedsku kao punopravnog člana NATO porodice što je prije moguće – zaključio je.

Avaz