”Strabag” i EPBiH pokreću višemilionsku arbitražu!

Austrijski “Strabag” i “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) nisu uspjeli postići sporazum o mirnom rješavanju spora u vezi s gradnjom hidrocentrale Vranduk pa će Međunarodni arbitražni sud u Briselu utvrditi ko je kriv što su 2016. godine radovi naprasno zaustavljeni.

Angažirani advokati

“Strabag”, koji je bio vođa Konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je prije dvije godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.

Na taj način je zaustavljena gradnja prve hidrocentrale u sistemu EPBiH, na koju se čeka već 30 godina. Nedavno je EPBiH angažirao advokate iz Austrije kako bi se pripremili za arbitražni postupak, izdvojivši 700.000 KM za pravne usluge.

Prema informacijama “Avaza”, arbitražni postupak mogao bi biti pokrenut za dva mjeseca, jer su advokatske pripreme u vezi sa sporom u toku, nakon čega će obje strane iznijeti svoje odštetne prijedloge.

Iako je inicijator arbitraže “Strabag”, u EPBiH vjeruje da imaju više dokaza da su postupali po ugovoru kad je u pitanju početak gradnje. Visina arbitražne odštete mjerit će se višemilionskim iznosima.

Ispoštovali ugovor

Vjetar u leđa EPBiH je to što je Sud u Beču nedavno naredio “Strabagu” da plati bh. firmi 11,4 miliona KM, jer je ispoštovala svoj dio posla. Naši izvori, pak, tvrde da će “Strabag” u svom odštetnom zahtjevu tražiti više od pet miliona eura.

– Sigurno smo mi više na gubitku, jer smo izgubili skoro dvije godine, a da radovi nisu počeli. Vidjet ćemo koliki je tačno taj gubitak. Svakako je više miliona maraka i ovo će biti višemilionska arbitraža, to je sigurno – kažu iz EPBiH.

EBRD odbio drugi konzorcij

Kako bi izbjegla zaustavljanje gradnje, “Elektroprivreda BiH” predložila je prošle godine Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) drugi konzorcij, s “Končarom” i “Euro-Asfaltom”, ali su odbijeni. Sve je to

AVAZ.BA