Strah od nuspojava najčešći izgovor građana BiH koji se nisu vakcinisali

Screenshot 1 64
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Nedavno provedeno istraživanje kompanije Valicon pokazuje da je strah od posljedica vakcine protiv COVID-19 (nuspojave) glavni razlog zašto se još mnogi ne odlučuju na vakcinaciju. S druge strane, vakcinisana populacija, za razliku od nevakcinisanih, podržava uvođenje obaveznog vakcinisanja protiv COVID-19 za sve punoljetne osobe, dok većina ipak nije za uvođenje VPT pravila (Vakcinisan/a, Prebolova/la i Testiran/na) u svijetu poznatije kao 3G pravilo.

Kompanija Valicon, kontinuirano od mjeseca marta 2020. godine, na sedmičnoj/dvosedmičnoj osnovi prati uticaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500 po valu) online populacije.

Mnogi još oklijevaju

Da li otići i primiti vakcinu protiv COVID-19 je pitanje koje je možda i najviše okupiralo pažnju građana BiH zadnjih mjeseci. Naročito je to slučaj, sada, kada su vakcine dostupne širom BiH i kada je u mnogim dijelovima države moguće bez ranije najave ili poziva otići i primiti vakcinu.

Ipak, kako i pokazuju javno dostupni podaci o procentu vakcinisanih osoba u FBiH/RS, jasno je da procenat vakcinisanih osoba nije na nivou regije ili Evrope te da još mnogi oklijevaju ili su čvrsto uvjereni u svoju odluku da se ne vakcinišu protiv COVID-19.

Stoga, kompanija Valicon, u sklopu svog kontinuiranog praćenja uticaja pandemije COVID-19 na bh populaciju, je ovaj put ispitala glavne razloge za nevakcinisanje protiv COVID-19, te šta bi eventualno moglo potaknuti bh stanovništvo, koje do sada nije primilo vakcinu, da to učini. Dodatno, ispitao se i nivo podrške prema uvođenju VPT/3G pravila u BiH te obaveznom vakcinisanju.

Strah od nuspojava kao glavni razlog nevakcinisanja Dok za određen procenat stanovništa namjera primanja vakcine protiv COVID-19 nije bila upitna, ipak značajan je procenat bh populacije koji još uvijek ili oklijeva ili je čvrsto odlučan da ne primi vakcinu protiv COVID-19.

To je uglavnom mlađa populacija, dobi 18-24 godine te populacija srednjih godina, 25-44. Pa tako, istraživanje pokazuje da gotovo polovina ili 46% od onih koji nemaju namjeru da se vakcinišu kao glavni razlog za takvu odluku navodi jak strah od posljedica vakcine, odnosno strah od eventualnih nuspojava koje vakcina može izazvati. Dodatno, značajan procenat (29%) navodi nepovjerenje u vakcinu protiv COVID-19, te generalno u vakcinisanje kao razlog nevakcinisanja i buduće namjere.

U nešto manjem procentu, nevakcinisani pojedinci smatraju da vlastito vakcinisanje neće suzbiti pandemiju, da je prirodan imunitet nakon prebolovane korone dovoljan u borbi protiv COVID-19, te da koronavirus ne postoji.

Čekaju neku novu vakcinu i restrikcije

Na pitanje šta bi pojedince, koji još uvijek nisu primili vakcinu protiv COVID-19 i nemaju namjeru, moglo potaknuti da se ipak odluče za vakcinaciju, ovaj segment populacije nema jasno izražen stav. Pa tako, petina ili 20 posto navodi da bi ih veća dostupnost informacija o sigurnosti vakcina mogla potaknuti da se vakcinišu dok bi se 17 posto odlučilo da primi vakcinu jedino u slučaju kada bi bili primorani da to urade.

Oko 15 posto navodi da bi eventualna proizvodnja neke nove vakcine koja bi bila bazirana na drugačijoj tehnologiji mogla igrati ključnu ulogu u promjeni odluke, dok bi 13 posto potencijalno uvođenje resktriktivnih mjera za nevakcinisane primoralo na vakcinisanje. Zanimljivo je da za tek 2 posto pojedinaca koji se još uvijek nisu vakcinisali i nemaju namjeru presudnu ulogu za promjenu odluke bi bio povećan broj zaraženih i smrtnih slučajeva od COVID-19.