Portal 072info

Štrajk upozorenja ljekara u ZDK-u

Članovi Kantonalnog odbora sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničkog-dobojskog kantona danas su se pridružili inicijativi Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH o održavanju polusatnog štrajka upozorenja na području cijele Federacije BiH.

Najveći broj članova Kantonalnog odbora ZDK-a okupio se danas u glavnom holu Kantonalne bolnice Zenica i podržao nastojanja predstavnika sindikata na rješavanju brojnih problema u oblasti zdravstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po riječima predsjednika Kantonalnog sindikata zdravstvenih radnika Harisa Husremović, glavni razlog današnjeg okupljanja je ukazivanje na probleme u zdravstvu koji se trenutno prelama i u pregovorima o prijedlogu za kolektivni ugovor.

-Mi želimo da ukažemo na veliki dosadašnji propust u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, u koje, nažalost, nisu uključeni predstavnici doktora. Očekujemo od nadležnih na federalnom i kantonalnom nivou da nam konačno pojasne u kojem pravcu će se razvijati zdravstveni sektor. U ovom trenutku nemamo nikakve informacije o reformi zdravstva, koja se uveliko najavljuje – kazao je dr. Husremović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je podsjetio da je status ljekara odavno obezvrijeđen, što nije nevažno kada su u pitanju usluge i sutrašnjica pacijenta.

-Ukoliko reforma uključuje uvođenje plaćanja dijela usluga koje su do sada bile pokrivene kroz doprinose, ostaje dilema kakva će biti reakcija naših pacijenata. Mi smo tek ovih dana dobili potvrdu i rješenje da smo reprezentativni Sindikat u pregovaračkom procesu, koji tek treba uslijediti o granskom kolektivnom ugovoru – istakao je Husremović tokom polusatnog štrajka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME