Portal 072info

Strana predstavništva najviše u FBiH otvaraju Hrvati i Slovenci

Najveći broj aktivnih stranih predstavništava u FBiH otvoreno je iz Hrvatske, i to 88.

Stranci su do početka ove godine u Federaciji BiH registrirali 341 predstavništvo. Službeni podaci otkrivaju da je stranim državljanima za registraciju predstavništva najzanimljivije Sarajevo jer se u tom gradu, odnosno županiji, nalaze tri od četiri predstavništva stranih osoba u Federaciji, otkrivaju dokumenti koje posjeduje Večernji list BiH.

Usvojenom odlukom na državnoj razini propisano je da predstavništvo strane osobe u BiH može osnovati strana osoba upisana u odgovarajući registar zemlje u kojoj ima sjedište. Predstavništvo je sastavni dio strane osobe i nema status pravnog subjekta te ne može zaključivati ugovore uime osnivača.

Predstavništvo bi trebalo imati ulogu predstavljanja strane osobe na prostoru BiH s ciljem istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih i informativnih poslova i radi svog predstavljanja. No, činjenica je da postoje mnoge sumnje glede stvarne nakane i aktivnosti stranih predstavništava u cijeloj BiH pa samim tim i u Federaciji. Iako su u središtu istraga sigurnosnih službi bile nevladine organizacije i zaklade, i to prvenstveno zbog sumnji da sudjeluju u financiranju terorizma, provjerama su bila podvrgnuta i predstavništva stranih osoba u BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH može donijeti odluku o brisanju predstavništva iz registra ako ono u svom radu ne primijeni bh. propise, ili ne udovoljava uvjetima propisanim odlukom o osnivanju i radu.

Brisanje iz registra predviđeno je i ako strana osoba prestane postojati u zemlji u kojoj ima sjedište ili donese odluku o zatvaranju predstavništva. Najveći broj aktivnih stranih predstavništava u Federaciji otvoreno je iz Hrvatske, i to 88. Potom slijedi Slovenija s 37 te Sjedinjene Američke Države s 33 i Njemačka s 20 registriranih predstavništava. Osim Sarajeva, za registraciju svojih predstavništava stranci uglavnom biraju Hercegovačko-neretvansku županiju gdje je evidentirano 38 i Zapadnohercegovačku županiju u kojoj su 23 takva predstavništva. U dvije županije, Bosanskopodrinjskoj i Srednjobosanskoj, nije registrirano ni jedno predstavništvo stranih osoba u Federaciji.

Popis predstavništava otkriva kako je uglavnom riječ o gospodarskim subjektima koji imaju poslovne aktivnosti u BiH, doznaje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Tako su među njima poznate farmaceutske kompanije, kao što su slovenski Lek i Krka, hrvatski Pliva i Belupo te njemački Berlin Chemie, britanski GlaxoSmithCline i švicarski Novartis. Svoja predstavništva kao strane osobe otvorile su i druge poznate kompanije, poput hrvatske Saponie i Croatia Airlinesa, srbijanskih Air Serbia i Knjaz Miloša, austrijskog Austrian Airlinesa i njemačke Lufthanse… Svi oni imaju prijavljena sjedišta i odgovorne osobe u BiH, a u slučaju da u roku od 60 dana nakon prijave o prestanku rada osoba odgovorna za predstavništvo ne imenuje novu osobu i o tome ne obavijesti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, riskira brisanje iz registra, a time i legalan nastavak rada u BiH, navodi se u dokumentima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box