Portal 072info

Strane kompanije u BiH: Investitori traže pravnu sigurnost

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prava stranih investitora nije moguće ukinuti ni poništiti stupanjem na snagu naknadno donesenih zakona i podzakonskih akata.

Stranim investitorima u BiH se nudi niz povlastica koje bi trebale rezultirati novim projektima i većem broju radnih mjesta. U praksi je pak situacija drugačija i naša zemlja ne bilježi dovoljan broj stranih investicija a kao jedan od ključnih faktora je nedostatak pravne sigurnosti, javlja Anadolija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Povlastice za strance

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U skladu sa Zakonom o politici direktnih stranih ulaganja u BiH stranim investitorima garantovano je da će imati ista prava i obaveze kao i rezidenti BiH. Zaštićeni su od nacionalizacije, eksproprijacije, rekvizicije i mjera s jednakim učinkom, omogućen im je neosmetan transfer novca u inostranstvo, imaju vlasnička prava nad nekretninama kao i bh. kompanije te mogu upošljavati strane državljane.

Nije moguće ukinuti ni poništiti ova prava stupanjem na snagu naknadno donesenih zakona i podzakonskih akata. U slučaju da se takvi zakoni donesu, strani investitori imaju pravo birati režim koji će biti mjerodavan za njihovo ulaganje, odnosno da li će se na njih primijenjivati nova ili stara pravila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Strane investicije su izuzete od plaćanja carina i carinskih obaveza, osim putničkih vozila, automata za zabavu i za igre na sreću. Domaće i strane firme u FBiH oslobođene su plaćanja poreza na dobit u godini u kojoj je ostvaren izvoz preko 30% od ukupno ostvarenog prihoda. Istu pogodnost firme ostvaruje i u godini u kojoj upošljava više od 50% invalidnih osoba.

U manjem bh. entitetu su uvedeni poreski poticaji u vidu smanjenja poreske stope za vrijednost ulaganja u opremu, postrojenja i nekretnine koje firmi služe za obavljanje proizvodne aktivnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postoji i mogućnost smanjenja za iznos plaćenog poreza na dohodak i obaveznih doprinosa za upošljavanje najmanje 30 novih radnika tokom kalendarske godine na neodređeno vrijeme, a koji su na evidenciji RS Zavoda za zapošljavanje.

Stavovi investitora

Analizirajući mogućnosti BiH u privlačenju stranih investicija, savjetnik za trgovinu ambasade Republike Turske u BiH Sedat Yildiz je kazao da na prvi pogled BiH može biti doživljena kao kompleksna zemlja, ali taj se problem može premostiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– BiH će uskoro biti kandidat za EU sa kojom ima potpisane trgovinske sporazume, potpisnica je CEFTA i EFTA sporazuma te ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom. Sve su to prednosti koje treba iskoristiti pored standardnih povlastica koje BiH nudi za strane investitore – kazao je Yildiz.

On je objasnio da bh. kompanije pri nastupu na stranim tržištima mogu iskoristiti i ambasade Turske u kojima će ekonomski savjetnici pružiti sve potrebne informacije.

Porez na dobit u FBiH je 10% što je izuzetno niska stopa – rekao je Yildiz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa njim se složio i član Upravnog odbora Fondacije Bigmev Adis Alagić koji je kazao da se treba ohrabriti ne samo strane već i domaće privrednike da ulažu.

U BiH ima dosta potencijala. Imamo 20.000 hektara lokacija za proizvodnju mesa i ovolika površina pruža velika mogućnosti – kazao je on.

Govoreći o svom iskustvu rada sa privlačenjem turskih investicija u BiH, Alagić navodi da ga turski privrednici najčešće pitaju o tome kakve subvencije se daju u BiH.

Pored toga, ja uvijek naglašavam da je u malim bh. općinama moguće dobiti jeftino zemlju za gradnju i neke druge pogodnosti. Porezi na prihode i dobit su niski, i nema dvostrukog oporezivanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na primjer, općine Tešanj, Teslić i Žepče su odabrane kao jedne od najpovoljnijih za investiranje u Evropi i to je jedno veliko priznanje ali i signal stranim investitorima – objašnjava Alagić.

Sedat Yildiz je za kraj kazao da uz sve poticaje i sporazume koje BiH ima, najvažnija je i dalje pravna sigurnost te da bez toga sve ostalo neće imati efekta.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME