angela merkel 320490 750x500 1
German Chancellor Angela Merkel gives a press conference on March 11, 2020 in Berlin to comment on the situation of the spread of the novel coronavirus in the country. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Krščansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel najveći je gubitnik izbora za parlamente u saveznim pokrajinama Baden-Vuertenbergu i Porajnju-Falačkoj, proizlazi iz prvih procjena na temelju izlaznih anketa objavljenih sinoć.

U Baden-Vuertenbergu, prema prognozama javnog servisa ARD, pobijedila je stranka Zelenih s 31 posto glasova, što je 0.7 posto više nego na izborima prije pet godina. Ta stranka će tako i sljedećih pet godina sastavljati vladu na čelu s aktualnim i budućem premijerom Vinfrid Krečman (Winfried Kretschmann).

U toj saveznoj pokrajini koja je do prije desetak godina bila čvrsto u rukama demokršćana, CDU je izgubio 4 posto u usporedbi s prošlim izborima te je s 23 posto glasova ostvario u njoj do sada svoj najslabiji rezultat.

Prema prognozama, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila je 12 posto, a desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) 11.5 posto, što je 3.6 posto slabije nego na izborima prije pet godina. Ulazak u parlament u Štutgartu ostvarila je i Liberalno-demokratska stranka (FDP) s 11.5 posto.
Jaki gubici CDU-a

U susjednoj saveznoj zemlji Porajnju-Falačkoj najviše glasova, 34,5 posto, ostvarila je stranka SPD na čelu s dosadašnjom premijerkom ove pokrajine Malu Drejer (Dreyer).

I u toj saveznoj pokrajini CDU je ostvario jake gubitke u usporedbi s prošlim izborima. Prema prognozama objavljenima nakon zatvaranja biračkih mjesta u 18 sati, za CDU je glasalo 26 posto birača što je 5,8 posto manje nego prije pet godina.

Demokršćani su i u toj saveznoj pokrajini sada ostvarili svoj najslabiji rezultat u poslijeratnoj Njemačkoj. I u Porajnju-Falačka AfD je izgubio 2.1 posto glasova te se prema prvim prognozama kreće oko 10.5 posto. Stranka Zeleni osvojila je 8,5 posto glasova, što je 3,2 posto više nego na prošlim izborima.

U Baden-Vuertenbergu gospodarske teme i teme zaštite okoliša igrale su najvažniju ulogu u predizbornoj kampanji, a u Porajnju-Falačkoj najvažnija predizborna tema bila je socijalna sigurnost.
Razočaranje u CDU

– Ovo nije dobar izborni dan za CDU. Mi smo u obje savezne pokrajine sebi obećavali bolje rezultate od onih koje smo ostvarili – rekao je u prvoj reakciji na izbore glavni sekretar CDU-a Paul Cemiak (Ziemiak).

Stranka Zeleni izrazila je zadovoljstvo uspjehom na prvim ovogodišnjim izborima.

– Ovo je jak početak jedne super izborne godine – rekao je Robert Habek (Habeck), jedan od čelnika stranke Zeleni na saveznom nivou.

Sljedeći pokrajinski izbori održavaju se u junu u Saskoj-Anhaltu, a savezni parlamentarni izbori krajem septembra. Snažan uspjeh Zelenih u obje savezne pokrajine iznova je potaknuo spekulacije o mogućoj koaliciji Zelenih i demokršćanske Unije CDU/CSU na saveznom nivou.