Portal 072info

Stranka za BiH ZDK o Građanskom bloku i formiranju većine

Ako je suditi po razvoju događaja, Zeničko-dobojski kanton će i četvrti mjesec nakon izbora biti uskraćen za novu vladajuću strukturu. To je dakle surova realnost koja više ne dozvoljava da se raspiruje nerealni optimizam koji je viđen u najavama političkih blokova s početka njihovog formiranja. 

Vrijeme se gubilo u pričama o veličini, junačilo se večinom, a pri tome se kamuflirala činjenica da će se sa nedovoljnim izbornim rezultatima, sa klimavom večinom opterećenom međusobnim razlikama, moći formirati stabilna vlada.

Stranka za BiH na području kantona je, iako sa skromnom participacijom u skupštini kantona, sa najboljom namjerom i u interesu građana, podržala zajedničke principe i okvir za djelovanje parlamentarne večine koju bi činili SDP, NB, DF, SBB, A-SDA i Naša stranka ne očekujući da sa podrškom tim principima ishodi participaciju u sadržajima vlasti. Međutim, dosadašnji pokušaji da se slijede ti principi i  iskorači iz nadmudrivanja u borbi za pozicije, pokazali su se jalovim. To potvrđuje da je motivacijski potencijal bio vrlo skroman i da je, sa vidljivim razlikama i opterečenošću pozicijama u vlasti nerealno očekivati da, nakon što su se počele izvlačiti pojedine cigle iz koalicionog zida ovog političkog bloka, on može biti putokaz za najavljivanu renesansu koja je obećavana građanima. 

Kantonalno vijeće Stranke za BiH smatra da je propuštena prilika da se dokaže i potvrdi  uvjerljivost i odgovornost s  početka stvaranja ovog bloka, a posebno nakon što se voljom centrale jednog od aktera iz ovog bloka, taj blok počeo rasipati. 

Kantonalno vijeće S BiH Zenica cijeni da dosadašnje djelovanje u ovom bloku  pračeno međusobnim nadmudrivanjem i borbom za pozicije, a posebno djelovanje ključnog aktera u njemu, nije bilo preporuka za dalje participiranje, već je  bilo povod za istupanje i uskraćivanje podrške ovom bloku. 

Podijelite članak
  • 23
    Shares

Počitajte još

072INFO SAZNAJE: Evo kako je nova većina u ZDK podijelila ministarstva, poznato i ime premijera

Redakcija

Amra Jupić, zastupnica A-SDA u Skupštini ZDK: SDP je za nas završena priča

Redakcija

Eldin Vrače: Po ko zna koji put pokazujete nedosljednost!

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box