AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Istraživački institut je ispitivao odnos prema Švedskoj među stanovnicima nordijskih zemalja

Mnogi stanovnici susjednih zemalja imali su jako negativnu sliku o Švedskoj u posljednjih godinu dana zbog, po njihovom mišljenju, loše strategije vođenja pandemije i situacije sa koronom u ovoj zemlji.

Švedska istraživačka kompanija Novus provela je ovo ispitivanje u novembru i decembru 2020. godine, a teka danas (utorak, 24. mart 2021.) su objavili rezultate. Istraživački institut je ispitivao odnos prema Švedskoj među stanovnicima nordijskih zemalja. U četiri zemlje na pitanja je odgovorilo gotovo 4.000 ljudi, i to u Danskoj 999, Finskoj 999, Norveškoj 997 i Islandu 999 ispitanika.

U prosjeku je 44 posto ispitanika promijenilo svoje mišljenje i stav o Švedskoj, od čega je 39 posto bilo izraženo kao vrlo negativno.

Rukovođenje pandemijom opisano je kao veoma manjkavo i netačno, što je u mnogome pogoršalo imidž Švedske.

Sigurno je da će se slika o Švedskoj još više promijeniti u negativnom smjeru, jer trenutne činjenice opravdavaju ranije stečenu sliku susjeda. U Švedskoj je do sada umrlo 13.315 stanovnika od Covida-19, što je gotovo cijela populacija jednog manjeg grada u ovoj zemlji. Poređenja radi, npr. Šebo (Sjöbo) ima 8.500 stanovnika, Älmhult 9.000, Svedala 12.500 stanovnika, a Ljungby 15.000.

Istodobno sve druge susjedne zemlje nisu bile ni blizu ovom broju, tako je (na dan 23. marta 2021.) Danska imala 2.400, Norveška 649, Finska 808, a Island 29 umrlih do sada od Covida-19.

Otvorenost društva, nespremnost zdravsta, nepostojanje konkretne strategije suzbijanja širenja zaraze, te minimalne i kasne restrikcije, uzrokovale su ovako velike žrtve. Također se ističe i pogrešna procjena i želja Šveđana da se suprotstave pandemiji prirodnim putem kako bi stvorili imunitet krda – pokazalo se kao totalni promašaj. Ovo su im susjedi zamjerali još na početku pandemije pa su ubrzo uvodili sankcije prema Švedskoj zatvarajući svoje granice i spriječili kretanje ljudi ne bi li suzbili širenje virusa sa ove strane.

U ovom ispitivanju Novusa navedeno je i da se rješavanje problema migracije i kriminala spominju kao razlozi za pogoršanje slike, a ona je najviše izražena u susjednoj Danskoj. Treba ovdje dodati da su ubistva u Švedskoj posljednjih godina postali svakodnevica, a od ukupnog broja ubistava jedva 10 posto biva rasvijetljeno, a ubice dovedeni pred lice pravde i osuđeni.

Pitanje kriminaliteta, pomoći starima, zdravsta, školstva i useljenika biće goruća pitanja političkih sučeljavanja na predstojećim izborima koji se održavaju naredne godine…

Autor teksta je Miralem Pervizović iz Švedske.