Stručnjaci jasni: Ljetno računanje treba ukinuti

sat 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sve veći broj stručnjaka koji proučavaju ljudsko spavanje smatra da pomicanje kazaljki na satu na ljetno i zimsko računanje vremena – uništava zdravlje.

Studije u posljednjih 25 godina pokazale su da promjena od jednog sata remeti fizički ritam usklađen sa rotacijom Zemlje.

U SAD sve više ljudi podržava ideju da se ukine ljetno računanje vremena, prenosi Si-En-En.

Međutim, američki Senat usvojio je Zakon o zaštiti od Sunca i, ako i kada stupi na snagu, ljetno računanje vremena u Americi postaće trajno.

Savezna država Florida je još 2018. godine izglasala uvođenje trajnog ljetnog računanja vremena, ali ono još ne može stupiti na snagu dok ne postane i savezni zakon.

Istovremeno, sve veći broj stručnjaka tvrdi da pomicanje kazaljki unaprijed u martu negativno utiče na zdravlje.

Standardno vrijeme, odnosno kada satove pomičemo unazad u oktobru, puno je bliže sunčevom dnevnom i noćnom ciklusu. To je ciklus koji je vijekovima određivao naš “fizički sat”, naglašavaju stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da pomicanje sata na ljetno računanje povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja poput depresije, utiče na probavni i endokrini sistem i skraćuje trajanje sna.

Takođe, pomicanje sata može smanjiti i očekivani životni vijek.