Screenshot 10 240 3


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Premda mnogi misle da su savršeno udobne i prikladne ‘za cijelu porodicu i bilo kakvu priliku’, voditelj podijatrijskog udruženja College of Podiatry Paul Chadwick kaže da popularne ‘kroksice’ nisu dobre za cjelodnevno nošenje.

– Pojas po sredini kroksice koji nogu drži na mjestu mnogi ‘gurnu’ iza pete, pa umjesto na petu svoju težinu više oslanjaju na nožne prste – rekao je Chadwick. To, kaže, može dovesti do kurjih očiju, oticanja stopala i žuljeva, pa preporučuje da se Kroksice nose povremeno, a ne svaki dan i ne predugo.

– Dobra bi cipela trebala imati dovoljno mjesta za nožne prste, širina joj treba odgovarati širini stopala, a trebala bi i biti od prirodnih materijala koji nozi omogućuju da diše – kaže Chadwick, a s njim se slaže i predsjednik Američke akademije za pedijatrijsku sportsku medicinu Dr. Alex Kor.

– Savitljiva cipela može čak prouzročiti upalu tetiva i deformacije prstiju – rekao je dr. Kor. Zato po njemu često nošenje kroksica može biti dobro samo za osobe koje imaju jako visoki rist ili koje muče edemi, odnosno nakupljanje vode u nogama i zglobovima – ali čak i njima poručuje da ih ne nose duže od osam sati dnevno.