Stručnjaci: Post je zdrav

ramazan
Ramazan je najsvetiji mjesec u muslimanskom kalendaru. Tokom njega se posti od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa od zore do sumraka, u nadi da će dovesti do veće bogobojaznosti (taqwa).
Uklanjanje toksina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Muslimanima je naređeno da poste tokom ramazana prije više od 1.400 godina, stari Grci su preporučivali post kako bi se izliječilo tijelo, a današnji naučnici preporučuju post zbog koristi za tijelo i psihu.

Stručnjaci su ustanovili kako ograničavanje unosa hrane tokom dana može pomoći u prevenciji zdravstvenih problema kao što su visoki holesterol, srčana oboljenja i gojaznost te u poboljšanju mentalnog zdravlja. Kada ne konzumirate hranu, tijelo se može fokusirati na uklanjanje toksina pošto se probavni trakt odmara.

– Post omogućava želucu da se očisti i ojača. Također može stimulirati proces zvan autofagija u kojem se ćelije čiste i uklanjaju oštećene i opasne čestice – istakla je nutricionistica Claire Mahy.

Naučnici su također izučavali povezanost dijete, zdravlja želuca i mentalnog zdravlja i, kako su objasnili, post može dovesti do oslobađanja BDNF-a u mozgu (neurotrofni faktor izveden iz mozga).

– Pokazalo se kako on štiti ćelije mozga i može dovesti do smanjenja depresije i nervoze, kao i opasnosti od razvoja demencije – jednoglasni su stručnjaci.

Mnogi koji su postili, također, su otkrili da im je to pomoglo, ako su radili kako treba, da izgube masno tkivo, a dobiju mišićnu masu.

Na šta paziti
Kao i svaka promjena ishrane i životnog stila, post nosi neke opasnosti koje nisu za svakoga.

Pojedinci kojima je ugroženo zdravlje i čije stanje prati ljekar zbog zdravstvenih uvjeta bi trebali porazgovarati sa doktorom jer bi post mogao imati neželjene efekte po njih.

– Post može dovesti do niskih nivoa šećera u krvi što izaziva smanjenje koncentracije i povećanje umora – objašnjava nutricionistica Nazmin Islam.

Ona dodaje kako je održiv gubitak kilograma jedino moguć stalnim postom, te kako se bilo koji gubitak kilograma tokom ramazana lako može vratiti ako se pojedinac vrati ranijim navikama pri ishrani.

– Međutim, više je koristi od štete. Dugoročno, ako se posti kako treba, to može popraviti probavni trakt i cijeli metabolizam – kaže Islam.