Stručnjaci smatraju da su se muškarci promijenili tokom pandemije

1 564

Koliko je pandemija koronavirusa promijenila način na koji ljudi posmatraju svijet pokazuje i naizgled banalna studija koju je sproveo poznati seksolog i stručnjakinja za odnose Trejsi Koks.

Prije desetak godina muškarci su na pitanje koji je njihov idealan tip žene odgovarali vrlo šturo i precizno. Jedne su najviše privlačile noge, druge grudi, treće zadnjica.

Često su isticali i boju kose koju preferiraju na ženama. Tjesna bitka uvijek se nekako vodila između plavuša i brineta.

Danas su se stvari promijenile

– Muškarce će uvijek privlačiti određene stvari iz evolucijskih razloga, koji su tu kako bi se naša vrsta što uspješnije razmnožavala. Mladost, široki bokovi “za rađanje”, sjajna kosa i koža, “dovoljno mesa” na kostima, što govori kako glad nije problem –  izjavila je Trejsi.

Kako danas izgleda savršena žena?

Odgovor na ovo pitanje Trejsi Koks je sažela u kratku rečenicu – ona je ono što vi želite da ona bude. U 2020. zapravo ne postoji određeni “idealni tip tijela”. Ljepota je manje u tome kako izgledate, a više u tome kakvi ste. Sve se svodi na karakter. Tako sada u definisanju onoga što je privlačno moramo gledati dublje od spoljašnjeg izgleda.

Istraživanja su uvijek pokazivala da muškarci više vole žene prosječnoga izgleda nego supermodele, a to ima veze i s tim što se većina muškaraca teško nosi s konkurencijomu. Lijepo lice na popisu želja uvijek je imalo višu ocjenu od dobrog tijela.

Osobine koje su najpoželjnije

Muškarci su u velikoj većini pri opisivanju savršene partnerke koristili sledeće karakteristike: snažan um, samouvjerena, sretna, emocionalno inteligentna, strastvena i puna entuzijazma. Naši se ideali očito mjenjaju s godinama i životnim iskustvom. Ipak, ono što vam je privlačno, zavisi od toga šta tražite. Ako je riječ o jednokratnom susretu, izgled postaje važniji. No, kada je riječ o biranju partnerke za ozbiljnu vezu, trend se uistinu promijenio.

Instagram je kriv za mnogo toga

Ali zašto se žene i dalje osjećaju pod pritiskom da moraju izgledati savršeno? Ne zavaravajmo se; pripadnice ljepšeg pola još uvijek žive prema nerealnim standardima ljepote. Botoks je popularniji nego ikad prije. Mlade žene “pumpaju” obraze i usne, a redovi za povećanje grudi postaju sve duži.. 

– Ono što smatramo lijepim i privlačnim odraz je naše kulture i naših vrijednosti, a 2020. pokazuje da idemo prema društvu u kojem je ljepota više od izgleda tijela. Ali, još nismo stigli do kraja –  zaključila je Trejsi Koks.

Avaz

Prethodni članakLideri SDA i SNSD-a zatrpavaju afere: Šovinista Dodik bježi od “Ikone”, Bakir od Osmice, ’Respiratora’ i Debevca
Sljedeći članakProglasili je mrtvom od korone, kući se vratila devet dana nakon sahrane