Portal 072info

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Očekujemo da azijski stršljenovi stignu i u BiH!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Azijski stršljenovi koji već nekoliko mjeseci izazivaju paniku među stanovništvom Slovenije i Hrvatske, očekuju se i u Bosni i Hercegovini, prenosi novinska agencija Patria.

Suvad Lelo, entomolog – zoolog Odsijeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu objasnio je da širenje ovog stršljena stručnjaci predviđaju na području cijele srednje i južne Evrope, računajući i Bosnu i Hercegovinu, sve do najistočnijih područja Balkanskog poluostrva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U posljednjih deset godina postoje jasno dokumentovani podaci o pojavi treće vrste stršljena u Evropi: azijski žutonogi stršljen za kojeg se pouzdano zna da je slučajno transportovan u Bordo u kontejnerima koji se koriste za prekookeansku trgovinu 2004. godine – kaže Lelo i dodaje:

– Od tada vrsta se rapidnom brzinom širila kroz jugozapadnu Francusku pa je nedugo potom primijećena u sjeveroistočnoj Španiji, Holandiji i Portugalu – objašnjava profesor Lelo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Složenom predikcijom stručnjaci Adolfo Ibanjez-Justicija i Anton J. M. Lumans na osnovu opštih klimatskih uslova predviđaju njeno širenje na ovim prostorima – kaže ovaj ugledni stručnjak.

Iako su azijskog stršljena mnogi medijski izvještaji predstavili kao najopasnijeg otrovnog insekta, koji leti brzinom do 60 kilometara na sat, a svake godine ubije oko 40 ljudi, profesor Lelo kaže da ovaj stršljen nije agresivna vrsta i da on zapravo najveću opasnost predstavlja za pčele.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Azijski žutonogi stršljen nije agresivna vrsta, ali aktivno brani gnijezdo pa radoznali i neoprezni šetači mogu da dobiju ubod koji je vrlo bolan i, na sreću, bezopasan, izuzev za alergične osobe, odnosno kod većeg broja uboda u blizini perifernih krvnih sudova ili nerava – kaže profesor Lelo.

Evropu autohtono naseljavaju dvije vrste stršljenova: evropski stršljen i orijentalni stršljen od kojih je prva vrsta svuda prisutna i uobičajena u Bosni i Hercegovini. Ipak, azijski stršljen nikada ranije nije primijećen u BIH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I u Italiji je obajavljeno više novinskih članaka i snimaka vrlo velikih stršljenova koji očigledno pripadaju azijskoj vrsti, koji su dvostruko veći od uobičajenih stršljenova u regionu.

– Značajno veći azijski džinovski stršljen može da napravi ozbiljne probleme ljudima koje ubode. Te vrste su sklone vrlo agresivnom ponašanju prema pčelama tako da mogu da izazovu ozbiljne ekonomske štete u pčelarstvu – kaže Lelo.Strsljen-3

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

NAP.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)