Struja ne smije biti skuplja ni kompanijama koje su ranije potpisale ugovore

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) insistira da Vlada Federacije BiH prilikom donošenja odluke o ograničavanju cijena električne energije obaveže elektroprivredna preduzeća na aneksiranje ugovora s kompanijama koje su ranije potpisale ugovore o snabdijevanju, a kojima je cijena povećana za više od 20 posto.

U UPFBiH su naglasili da ove kompanije moraju dobiti anekse na ugovore kojima će im cijena biti povećana maksimalno 20 posto i koji će se početi primjenjivati od 1. januara 2022. godine.

Iz Udruženja su se zahvalili rukovodstvu i poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na hitnom organiziranju online sjednice na kojoj je usvojen amandman na Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH, u tekstu u kojem ga je usvojio Dom naroda. Zahvalni su i rukovodstvu i delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH koji su , kako je navedeno, dali veliki doprinos usvajanju dopune Zakona o električnoj energiji u FBiH, što omogućava Vladi FBiH da donese odgovarajuću odluku i ograniči rast cijena za privredu na 20 posto.

 – Povećanje cijena električne energije za privredu od 20 posto predstavlja gornju granicu povećanja koje omogućava većini kompanija u FBiH neometanu proizvodnju, nastavak izvoznih aktivnosti, zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih radnika te nastavak investicijskog ciklusa. S druge strane, neće drastično rasti cijene roba i usluga na tržištu zbog enormnog povećanja cijena električne energije, čime se štiti životni standard građana – ističu iz UPFBiH.

Također, kako dodaju, to povećanje će omogućiti “Elektroprivredi BiH” da kompenzira ranije dogovoreno povećanje cijene uglja, kao i nastavak investicijskog ciklusa.