Portal 072info

Struka tvrdi: Ekonomske mjere donose se površno i bez analiza

04.05.2020., Beograd, Srbija - U okviru ublazavanja mjera donijetih u cilju sprecavanja sirenja virusa korona, od danas ponovo rade restorani i kafici. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oni čije su plate i fotelje sigurne, koji u jeku pandemije imaju pravo na nove službene automobile i regrese, ekonomske mjere, tvrdi struka, donose površno, bez ekonomskih analiza i projekcija. Ekonomski kržni štab ne postoji. Barem ne onaj koji će odgovoriti na brojna pitanja građana koji su ostali bez posla, čije su firme, obrti i kompanije pred gašenjem. A redovi pred javnim kuhinjama iz dana u dan sve duži.

– Začarani krug smanjenja potrošnje i proizvodnje nas vodi u glad jer definitivno raste broj ljudi koji idu pred javne kuhinje i tamo pokušavaju da dobiju topli obrok. Kada govorimo o najugroženijim kategorijama, to se, prije svega, odnosi na one ljude koji svoju platu zarađuju radom – kaže za FTV Zoran Pavlović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Ne mogu razumjeti da je nama prošlo cijelo ljeto i da nismo bili svjesni da će kriza izazvana pandemijom trajati i da nismo pokušali pronaći načine kako dalje upravljati – napominje ekonomski stručnjak Damir Bećirović.

Kvalitetnih rješenja nema, jer vlasti rijetko šta pitaju struku. Porazno je i da o konkretnim brojkama ne mogu govoriti ni stručnjaci zbog činjenice da analize i statistike kao takve ne postoje, a o indikatorima i mjerilima na koji način se novac kao pomoć vlade usmjerava možemo samo nagađati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Zabrinjava da sada ulazimo u cajtnot i paniku i da se pokazuje po prijedlogu novog korona 2 zakona da mi tu puno lutamo, da usmjeravamo novac u lobi i one sektore koji su glasniji – ističe Bećirović.

Kompletan prilog Federalne televizije možete pogledati OVDJE.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zbog ledene kiše hitna pomoć imala pune ruke posla: Javljali se pacijenti sa frakturama ruku, nogu…

Portal 072info

Zbog čega oboljeli od COVID-19 gube osjetila mirisa i okusa?

Portal 072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME