STUDENTI USPJELI: BiH pristupa Erasmus+ programu

Foto: Ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

studenti

Svjesni nesagledive štete koja bi bila uzrokovana našom izolacijom iz ovog programa Europske unije, na proteste 21. decembra 2013. se odazvalo šest univerzitetskih gradova u BiH – stoji u saopćenju neformalne grupe mladih ljudi (R)Evolucija+.

Podsjećaju da su bh.studenti u javnost poslali i više nego jasnu poruku „tražimo šansu za boljim obrazovanjem, za usvajanjem europskog znanja!“. Iako su političke strukture u BiH u tom momentu bile slijepe na prizor studenata na ulicama, gluhe na njihove vapaje i nijeme da im daju bilo kakav odgovor, studenti nisu odustali.

Od toga dana, pa do danas svi članovi naše grupe su danonoćno radili na ispunjenju ranije zacrtanih ciljeva. Mjesec dana nakon DOP-ove peticije za pristupanje Erasmus+ programu, nakon održanih (R)Evolucija+ protesta, sati i sati konstantnog lobiranja, slanja vatrenih protestnih pisama, te ogromne količine uloženog truda, vremena i energije.

– S ponosom možemo reći da smo uspjeli u svojim aspiracijama: Bosna i Hercegovina pristupa Erasmus+ programu . Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, naša država će pristupiti drugom nivou učešća u Erasmus+ programu, što će za bh. studente, akademske radnike, učenike i sportiste otvoriti širok spektar obrazovnih mogućnosti! – naglašava se u saopćenju.

Pojašnjavaju da su Federacija BiH i Republika Srpska usaglasili svoje (naizgled) nautičkim miljama udaljene političke stavove, te se u narednim danima očekuje i plaćanje ulazne karte od 150.000 eura, koliko će nas koštati ulazak u drugu fazu Erasmus+ programa.

Naredni korak je osnivanje nacionalne agencije BiH, a kako nam je tokom sastanka sa zvaničnicima Delegacije EU u BiH rečeno, to je proces koji će trajati oko dvije godine. Tek tada ćemo biti u prilici da uđemo na treći, najviši nivo Erasmus+ programa, čije beneficije uživaju sve članice EU.

– Naš konačni cilj je puno učešće BiH u Erasmus+ programu. Od toga nećemo odustati, te se iskreno nadamo podršci svakog studenta, svakog pojedinca u BiH – stoji u saopćenju.

Ističe se da Neformalna grupa mladih (R)Eevolucija+ nastavlja borbu, a u BiH postoji mnogo toga za što se treba i vrijedi boriti. Samo je pitanje volje i čvrstog stava.

Fena