Studija naučnika iz njemačke klinike: Korona može ostaviti ožiljke i na ovom organu

c 12
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Do sada su naučnici tvrdili da virus koji uzrokuje koronavirus uglavnom pogađa pluća, ali nova studija ukazuje na to da posljedica zaraze koronavirusom može biti oštećenje bubrega koje kod nekih pacijenata rezultira i trajnim posljedicama.

Fibroza bubrega

Oštećenje bubrega zbog posljedica korone nastaje kada virus SARS-CoV-2 inficira bubrege, zbog čega nastaju ožiljci na tkivu, a to su u novoj studiji dokazali naučnici iz njemačke klinike RWTH Uniklinik u Ahenu i nizozemski stručnjaci iz Univerzitetskog medicinskog centra Radboud.

Istraživanje je pokazalo da COVID-19 uzrokuje direktno oštećenje ćelija unutar bubrega, doprinoseći ožiljcima tkiva ili fibrozi bubrega. Naučnici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može ukazivati na potencijalno dugoročno oštećenje organa. Da bi to istražili, naučnici su u laboratoriju uzgojili mini bubrege, koji se nazivaju organoidi. Oni se razvijaju iz matičnih stanica i sadrže puno različitih stanica bubrega, uz izuzetak imunosnih stanica.

Uočena oštećenja

Potom su organoide bubrega inficirali živim SARS-CoV-2 virusom da bi ustanovili kakav je izravan učinak virusa na bubrežne stanice, neovisno o potencijalnim sekundarnim efektima prouzrokovanim imunosnim stanicama ili ostalim sistemskim učincima.

Otkrili su ožiljke na organoidima bubrega i prateće signale koji pridonose procesu stvaranja ožiljaka. Njihova saznanja snažno ukazuju na to da je upravo koronavirus odgovoran za uočeno oštećenje bubrega u pacijenata oboljelih od korone.