Portal 072info

Stvari koje djetetu treba prešutjeti!

Gledajući u vijestima neprestano loše vijesti svaki roditelj postaje svjestan činjenice da ipak neke stvari želi i treba prešutjeti djetetu. Dijete mora naučiti poštovati život, zdravlje, slobodnu i hranu, stoga gledanje vijesti u kojima se govori o zlostavljanju djece ili radu moglo bi zbuniti dijete.

Kako dijete postaje sve svjesnije svijeta oko sebe, za vas će to biti sve veći izazov. Kako dijete naučiti pravim vrijednostima kada smo okruženi potpuno drugačijim društvenim standardima? Dobro odvagnite prije nego s djetetom podijelite neke događaje i situacije i pritom pratite djetetovu reakciju.

Teško je djetetu objasniti zašto se na drugom dijelu svijeta ubijaju nevina dječica, na kraju krajeva, zašto uopće dolazi do ratova, zašto su ljudi takvi da žele zlo drugima. Dječja naivnost podsjetit će nas na pravu istinsku čistoću i iskrenost koja sa godinama lagano blijedi.

Priče o ubojstvima ili otmicama ne bi trebalo pričati pred djecom jer bi mogli izazvati strah popraćen nesanicama i noćnim morama. Za svaku lošu vijest koja dođe do vašeg djeteta pokušajte komentirati neke lijepe stvari koje se oko nas događaju.

Dijete treba od malih nogu učiti o prirodi koja nas okružuje, no izbjegnite dokumentarne filmove o morskim psima ili borbi opasnih životinja koji bi mogli preplašiti dijete.

Kako bi vaše dijete imalo što ljepše djetinjstvo pokušajte ga ne uvlačiti u teške teme kao što su politika, rat, glad u svijetu, fokusirajte se na ljubav, hrabrost i sve ono lijepo što nalazimo u svom okruženju. Ružne stvari će ionako samo morati kad-tad naučiti kroz život.

Podijelite članak