Portal 072info

Stvari koje radite svaki dan, a uništavaju vam sve potencijale

Women lying down talking

Pušenje, pretjerano pijenje alkohola, nezdrava hrana… sve su tonavike koje uništavaju vaše zdravlje.

I o tome se mnogo piše. No jednako tako, postoje navike kojima sabotiramo život, a da toga nismo niti svjesni. Zbog ovih sedam stvari ne ostvarujemo svoje potencijale i uništavamo si svaku šansu za sreću.

1) Pretjerivanje sa društvenim mrežama

selfiePrvo što napravite ujutro je uzmete mobitel, pogledate što ima novo, i prije no što znate pregledavate slike s vjenčanja čovjeka kojeg jedva znate te se pitate zašto ste vi još uvijek solo.
No to vrijeme možete itekako pametnije iskoristiti. Protezanje smanjuje mišićnu napetost te podže razinu energije. Doručak bogat bjelančevinama 30 minuta nakon buđenja ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje. Zato, promjena jutarnje rutine može promijeniti čitav vaš život.

2. Zabrinutost bez razloga

thinkstockphotos-450715515Perfekcionizam te želja sve držite pod kontrolom najveći su neprijatelji sreće, ali iuspjeha. Što se prije pomirite se time da neke stvari neće biti onakve kakve bi trebale, to ćete prije znati uložiti energiju u ono u što se isplati. A definitivno se ne isplati brinuti se oko nečega što nemožete promijeniti.

3. Robovanje rutini

dosadnoKada ste iskušali neko novo jelo? I pritom ne mislimo na ćevate iz druge ćevapdžinice nego novo jelo? Ili otošli na koncert, izložbu ili neko događaj na koji nikada ne bi išli? Mali, svakodnevni izbori mogu vam pružiti sasvim novi pogled na svijet, a tko zna, možda vam se i neki od noviteta svidi.

4. Neurednost za fakultet ili posao

kava, buđenje, uživanje, razmišljanjeUmjesto da se dotjerate, jednostavno svežete kosu u rep i otrčite na posao. Umjesto da si pripremite odjeću navečer, ujutro zgrabite prvo pod rukom. Da, možda je to praktično, ali time si sabotirate samopouzdanje. Ako ste dotjerani, eventualni podbačaj na poslu ili faklutetu neće vas toliko pogoditi.

5. Maratonsko gledanje serija

forgetting_sarah_marshall_-_trailer-800x400Otkrili ste novu seriju i sad ste pod dekicom, cijelu večer gledali čitavu sezonu. Osobito ujesen lako je podleći napasti i hedonistički uživati. No i sami znate da ćete se osjećati loše nakon toga. Radije seriju koristite kao nagradu nakon što sat vremena provedete u vježbi, poslu ili čemu god korisnome.

6. Podlijeganje napasti

miranda-kerr-hranaBez obzira na to želite li smršaviti, uštedjeti novac ili briljirati u novom projektu ili na ispitu, onog trena kada si postavite cilj, čini se da vam život stalno baca klipove pod noge i stavlja niz prepreka. Nemojte popustiti napasti, nego na svaki dan gledajte kao na izazov. I još važnije, ako i posustanete nemojte odustati. To što ste danas pojeli pizzu ne znači da čitava dijeta više nema smisla, nego samo da iznova krećete.

7. Živi svoj život, ne tuđi

thinkstockphotos-492796169Ne shvaćajte svoj život kao zacrtani put. “Život nije pronalaženje sebe. Život je stvaranje sebe” rekao je George Bernard Shaw. Ne ograničavajte se tuđim normama i onime što mislite da bi drugi htjeli od vas. Pokušajte izgraditi sebe na način koji biste vi to htjeli.

Podijelite članak