zoranmamic
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 22:33
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Sud BiH donio je rješenje kojim se odbija zahtjev pravosuđa Hrvatske da Zagrebu izruči Zorana Mamića, bivšeg trenera nogometnog kluba Dinamo Zagreb, saznaje “Avazov” portal.

FIXGEHALT

Hrvatska je tražila Zorana Mamića po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda Hrvatske, koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje; zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora, na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude; zbog istrage o podmićivanju trojice sudija osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

No, advokati su smatrali na ekstradicionom ročištu u Sudu BiH kako ni u jednom od tih slučajeva nema pretpostavki za uzručenje Zorana, što je Vijeće na kraju i uvažilo.

I Tužilaštvo BiH se usprotivio izručenju “jer nisu ispunjene pravne pretpostavke”.

Molba za Zoranovo izručenje stigla je 6. jula. Također, Hrvatska je zatražila i izručenje njegovog brata Zdravka. Njemu je esktradiciono ročište održano prije dva mjeseca.

Tužilaštvo BiH je ta dva predmeta objedinilo, jer se radi o istim krivičnim djelima, rečeno je.

Kada je u pitanju Zdravko Mamić, Sud, kako saznajemo, još nije donio odluku.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije pet mjeseci.

LIDER