Sud naredio mužu da bivšoj ženi isplati 60 hiljada eura za kućanske poslove koje je radila

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Portugalski vrhovni sud naložio je muškarcu da bivšoj supruzi plati 60.000 eura kao naknadu za čišćenje i kuhanje koje je obavljala tijekom njihova tri desetljeća dugog braka.

Kućanski poslovi odavno se ne smatraju dužnošću supruge, a pojavljuje se i sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu i dobivaju je. Posljednji takav slučaj stiže iz Portugala.

Presudom koja je donesena 14. januara, a portugalski mediji popratili su je u februaru, okončano je dugo suđenje u kojem se par bivših supružnika borio na raznim sudovima u Portugalu.

Žena je prvotno od bivšeg supruga tražila 240 hiljada eura za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka, ali njezina je presuda odbačena s navodima da nema pravo na finansijsku naknadu.

“Budući da rad proveden u kući nije zakonski potreban prema de facto sindikatu, njegovo pružanje kao doprinos zajedničkom gospodarstvu konfigurirano je kao spontano ispunjenje prirodne obaveze”, napisao je sudac u Barcelosu u svojoj presudi.

Kućanski poslovi imaju jasnu ekonomsku vrijednost

Žena je podnijela žalbu i sud je ovaj put presudio u njezinu korist, ali njezin bivši muž žalio se vrhovnom sudu. Tamo je presuđeno da kućanski poslovi, “iako ostaju nevidljivi, imaju jasnu ekonomsku vrijednost”. 

Dokazano je da je u 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do obogaćivanja supruga koji nije sudjelovao u kućanskim poslovima, jer mu je omogućeno da se okoristi rezultatima tih aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.

Sud je utvrdio finansijsku vrijednost kućanskih poslova koje je žena obavljala korištenjem nacionalne minimalne plaće kao kriterija, pomnoživši je s 12 mjeseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njezinih troškova u tom razdoblju.