Portal 072info

Sud oduzeo djecu roditeljima, zaključali su ih u kuću mjesecima zbog korone

skola ilustracija epa
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sud u Švedskoj oduzeo je roditeljima troje djece jer su ih mjesecima držali izoliranima zbog straha od koronavirusa, piše Thelocal.se

Djeci u dobi od 10 do 17 godina roditelji u periodu od marta do jula nisu dopustili da izlaze van iz svog doma u gradu Jönköpingu. Roditelji su na ulazna vrata prikovali drvene daske, a djecu su zatvorili u njihove sobe gdje su im donosili hranu. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sud je stoga odlučio da djecu izdvoji iz porodice koja potječe iz jedne druge zemlje. Prema dostupnim informacijama, roditelji ne pričaju dobro švedski, a zemlja iz koje dolaze je imala mnogo strože restriktivne mjere. 

Roditelji su sudu rekli da su se plašili koronavirusa te da nisu imali namjeru nauditi ili zanemariti djecu. Porekli su da su djeca bila prisilno zatvorena te su rekli da su mogla izaći van družiti se s prijateljima ako su željeli. Dodali su Ii da su im omogućili nastavak školovanja od kuće. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No sud je rekao kako nema razloga da ne vjeruje najstarijem djetetu koje je ispričalo kako su na vrata prikovali daske te da su im roditelji zabranili da idu van ili u školu. 

Podsjetimo, za razliku od većine zemalja Švedska nije poduzela stroge restriktivne mjere već je svoje napore u suzbijanju koronavirusa temeljila na pozivanju ljudi da slijede preporuke o održavanju fizičke udaljenosti, radu od kuće i ličnoj higijeni. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kada će se nabavljati vakcina protiv Covida 19

072info.com

Video koji mora da pogleda svaki učenik: Zaštitite se od korone

072info.com

Majci iz Bugojna kazali da su joj umrli sinovi od koronavirusa, njen odgovor sve natjerao na plač

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)