Suljo Čolaković vraćen na posao

Biro za zaposljavanje Zenica - Ilustracija
Podijelite vijest

Uposlenik Službe za zapošljavanje Zeničko dobojskog kantona, Suljo Čolaković, rješenjem Općinskog suda Zenica od 27. maja tekuće godine vraćen je na posao, nakon što je odlukom direktora ove ustanove, Ratka Orlandića, dobio otkaz ugovora o radu.

Podsjećamo, Čolaković je odluku o otkazu ugovora o radu dobio nakon podnošenja krivične prijave protiv direktora Orlandića, od 24. aprila tekuće godine zbog nezakonitog zapošljavanja stranačkog kadra u kantonalnoj Službi za zapošljavanje.

-Određuje se privremena mjera osiguranja i tuženoj strani nalaže da tužitelja odmah vrati na radno mjesto „koordinator za praćenje i provođenje politike zapošljavanja“, navodi se u obrazloženju Suda uz napomenu da privremena mjera osiguranja ostaje na snazi do okončanja sudskog spora, te da protiv rješenja nije dozvoljena žalba. Postupajući po rješenju Općinskog suda,direktor Orlandić je uputio poziv Čolakoviću da se danas javi na posao, što je on i učinio.

Čolaković je od Transparensi Internešenela BIH obaviješten, da je ova organizacija, nakon njegove elektronske poruke o nepravilnostima u postupanju direktora Orlandića, uputila dopis Vladi ZDK kao nadležnom organu za praćenje rada Službe za zapošljavanje. Transparensi Internešnl je u provedenom istraživanju došao do zaključka, da je u devet kantonalnih službi za zapošljavanje tokom 2012. i 2013. godine, zaposleno ukupno 30 radnika, dok je samo u Službi za zapošljavanje ZDK, prema dostavljenim podacima zaposleno 17 radnika, a prema navodima iz prijave Sulje Čolakovića, 22 radnika.

Rtvze.ba