AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Sezona je sunčanja pred nama. Mnogi već sada pokušavaju da uhvate taman ten, ali sa sunčanjem treba postupati oprezno.

Statistike pokazuju kako sve veći broj ljudi ima problema s kožom zbog posljedica sunčanja. Nažalost, sve je i veći broj zloćudnih obolenja koja mogu rezultirati smrću. Stručnjaci ističu kako je sve to moguće izbjeći ako samo malo pripazite. Sunčanje nije više ono što je bilo i danas važe nova pravila. Naučite ih i sačuvajte svoje zdravlje.
Obavezno pripremite kožu za sunčanje

Prije izlaganja suncu, kožu treba dobro pripremiti. To ne znači odlazak u solarijum, nego dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne ćelije, pojačava cirkulaciju i podstiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu treba namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E i koenzim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidrirati i povećati joj elastičnost.

Nigdje bez krema za sunčanje

Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne pa ih treba nanositi svaki put kada izađete iz vode i u pravilu svaka dva sata, bez obzira na to da li ste se kupali. Naime, s vremenom aktivni sastojci kreme počinju da se raspadaju pa je zato važno da se što češće mažete.

I očima treba zaštitu

Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne naočari za sunčanje koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočari bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu.

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Zato u to vrijeme treba izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih uticaja u ovih pet sati tokom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.

Obavezna njega nakon sunčanja

Briga za kožu se ne završava odlaskom s plaže. Vrlo je važno da se nakon sunčanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj način koža će sačuvati vlagu i elastičnost.

I prehrana igra važnu ulogu

Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je piti puno tečnosti. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dva litra dnevno. Najbolja je voda i povremeno zeleni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.

tportal.hr