Sunce ušlo u novi 25-ogodišnji ciklus: Evo šta nas čeka

sunce yt prtscr

Naučnici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-ogodišnji ciklus i da će ući u razdoblje obilježeno većim brojem erupcija i pjega. 

Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, saopćili su stručnjaci s njemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sistema (MPS). 

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u decembru prošle godine.

Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti “jednako pitom” kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između novembra 2024. i marta 2026. godine. 

“U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji“, kazao je istraživač MPS-a Robert Cameron

U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, naprimjer kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti. 

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih naučnici počeli promatrati. Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje okeana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.

To nije lako, jer “ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti”, saopćio je MPS.