Suočena s diskriminacijom: Muž je otjerao mene i djecu jer imamo plave oči

rizikat nigerijka plave oci

Rizikat i njena djeca pate od takozvanog okularnog albinizma, koji predstavlja najčešće bezopasno stanje bez uticaja na vid. Ova pojava je posljedica genetskog poremećaja.

Ova prelijepa plavooka Nigerijka za BBC  je ispričala da ju je muž napustio, kao i njnihove kćerke, zbog boje njihovih očiju.

Kaže da trpi razne komentare u gradu u kome živi i da joj djecu nazivaju vješticama.

“Muž me je otjerao, kao i djecu,  jer imamo plave oči. Kada moja kćerka ide na časove aarapskog, djeca joj se smiju i govore ‘Gledajte oči vještice’. 

Zbog plavih očiju koje i moja djeca imaju, porodica mog muža je uticala na njega. Pitali su ga da li želi da ima plavooku djecu. Poslije rođenja prve kćerke koja je imala plave oči, i druga je imala plave oči. Govorili su mu takve stvari zbog kojih je on promijenio odnos prema nama”, kazala je Rizikat. 

Od kada je napustila kuću svog supruga, živi sa roditeljima. 

“Oni hrane moju djecu”, rekla je.

Prva kćerka ima skoro pet godina i još nije krenula u školu.

“Probala sam sama da je školujem, ali nemam kapacitete za to”, dodala je.

Rizikat i njene kćerkice se suočavaju s diskriminacijom, zbog boje očiju. 

“Kada šetam, desi se da neko dijete pobjegne kada me vidi”, kazala Rizikat. 

Sve to ova hrabra žena priča kroz osmijeh.

“Rođena sam s plavim očima. Niko ih nije imao ni sa majčine ni sa očeve strane. Kada sam bila u srednjoj školi, uprava je tražila da uradim nekoliko testova jer su mislili da moje oči nisu normalne.

Jasno vidim. A  i  moja djeca imaju dobar vid. Ne postoji nikakav problem sa njihovim očima. I zato sam zahvalna bogu. I ne krivim ga zbog plavih očiju koje moja djeca imaju”, ispričala je. 

Njen muž negira da ih je napustio zbog plavih očiju. Tvrdi da ona nije bila zadovoljna.