Portal 072info

Sušenje veša na radijatoru škodi zdravlju

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Stručnjaci kažu da pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh toliko isušuje, a to negativno utječe na sluzokožu disajnih organa koja postaje toliko suha da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Također se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija sprovedena.

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promjeniti.

Simptomi infekcije disajnih organa su brojni – kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

N1

Podijelite članak