Suspendirane sudije koje je prozvao Zdravko Mamić

Državno sudbeno vijeće od obavljanja dužnosti je privremeno udaljilo sudije Darka Krušlina i Zvonka Vekića. Protiv njih je predsjednik Županijskog suda u Osijeku pokrenuo disciplinski postupak, zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, kojemu su sudili.

Disciplinski postupak

Predsjednik DSV-a Darko Milković izjavio je novinarima u pauzi sjednice da će ti suci prvo biti privremeno udaljeni na tri mjeseca, a potom ako u tom vremenu ne bude završen disciplinski postupak, do završetka postupka, što može najduže potrajati godinu.

No, DSV pritom nije prihvatio prijedlog obrane Zdravka Mamića, koji je suce prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresirana stranka. Milković je pojasnio da se disciplinski postupak vodi prema odredbama Zakona o kaznenom postupku koji ne poznaje institut zainteresirane strane pa prijedlog Mamićeve obrane nije prihvaćen.

Iz zahtjeva koji je podnio predsjednik osječkog suda, DSV je zaključio kako u ovom trenutku proizlazi, ne prejudicirajući odluku u disciplinskom postupku, da postoji dovoljno elemenata za donošenje odluke o udaljenju s dužnosti, rekao je Milković.

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban zatražio je od DSV-a da sucima Vekiću i Krušlinu izrekne disiciplinska kaznu razrješenja od sudačke dužnosti, što je nečasni otpust iz sudstva.

Mamić je u oktobru Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. marta je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će kad tad biti smijenjen”.

“Reforma pravosuđa”

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 hiljada eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ”reformu pravosuđa”.

Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora, prenosi Hina.

Prethodni članakKina donirala Oružanim snagama BiH kamione, bagere, buldožere…
Sljedeći članakPet koraka koji provjereno pomažu u povratku motivacije