Susret sa Azzurima igra se na Bilinom Polju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine počet će u martu domaćim utakmicama protiv Armenije i Grčke.

Prva utakmica odigrat će se 23. marta na Grbavici, dok će Grke ugostiti tri dana kasnije na zeničkom Bilinom Polju.

Međutim, problemi za N/FSBiH nastupaju 15. novembra ove godine. U skoplu 9. kola Italija planirana je utakmica BiH- Italija.

Bosna i Hercegovine u ovom trenutku nema fudbalski stadion na kojem bi mogla ugostiti Azzurre u kvalikacijama za EURO, ako bi se gledali maksimalni UEFA-ini standardi. Problem se očituje u neispunjenim kriterijima za predstavnike medija. Naime, susret sa Azzurrima spada u utakmice A profila, a to znači moraju biti ispunjeni najstrožiji uvjeti UEFA-e, saopštili su iz N/FSBiH.

Stadioni osposobljeni za utakmice Lige nacija

To je potvrdila i Slavica Pecikoza, portparol N/FSBiH, na jučerašnjem seminaru za portparole klubova BHT Premijer lige BiH i novinare koji prate rad Saveza. Svi naši stadioni, kada su uvjeti za mediji u pitanju, osposobljeni su za utakmice B prola (dovoljno za igranje utakmica Lige nacija). Međutim, duel protiv višestrukog svjetskog prvaka iziskuje i pooštravanje kriterija.

Brojni problemi

Tako je za meč protiv Italije potrebno da stadion ima press tribinu od 100 mjesta sa 70 stolova za laptope i priključcima za internet i utičnice za struju. Sala za press konferenciju mora osigurati mjesto za 80 novinara, a mix zona za 50. Nabrojani kriteriji mogli bi se improvizovati i ispuniti na Bilinom polju, ali postoje drugi, veći, problemi.

Potrebno je osigurati sobu za rad novinara sa 50 mjesta i prostoriju za rad fotoreportera za 25 osoba. A takve prostorije nemaju ni Grbavica, ni Bilino Polje.

S obzirom na to da zenički “hram fudbala” ima veći kapacitet za press tribinu i bolje uvjete za mix zonu, gotovo je sigurno da će se na ovom stadionu doraditi i nedostaci, te da ćemo protiv Italije igrati na Bilinom Polju.