Screenshot 4 17
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Peteročlano Sudsko vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) sutra će izreći drugostepenu presudu glavnokomadujućem Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću. Tim povodom predstavljamo sutkinju koja će izreći presudu.

Tokom žalbenog postupka Vijeće je skoro u potpunosti zamijenjeno, što izaziva djelimičnu sumnju da bi odluka mogla biti drugačija.

Žalbeno vijeće čini sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gums iz Zimbabvea, sudija Seymour Panton s Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudija Mustapha El Baaj iz Maroka.

Prethodno su zbog “pristrasnosti” iz Apelacionog vijeća 2018. godine, odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija, isključene sudije Theodor Meron, Karmel Agius i Liu Daqun, a na njihovo mjesto imenovani Richard Rajohnson, Matimba Nyambe i Gustave Kam.

Tom odlukom sudija Antoneti usvojio je argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Agius i Daqun nisu nepristrasni zato što su učestvovali u donošenju ranijih presuda kojima su Mladiću podređeni oficiri osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici.

To je predstavljeno kao veliki uspjeh Mladićeve odbrane, jer se nadaju da bi presuda mogla biti blaža. Osim toga, sutkinja Nyambe, koja je trenutno predsjedavajuća, bila je članica Sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici. Međutim, ona je izdvojila mišljenje na 38 stranica, gdje je rat u BiH nazvala “građanskim”, osporavala razmjere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske te je Tolimira smatrala nevinim.

“Suprotno stavovima većine članova Vijeća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava željelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsjedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ‘prisilno premještanje’ doprinijelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namjerom”, napisala je sutkinja Nyambe u izdvojenom mišljenju.

Početkom ove godine sudija Gustav Kam je preminuo, a na njegovo mjesto je izabran spomenuti sudac iz Maroka El Baaj, što je još jednom zakomplikovalo situaciju te je izricanje presude moralo biti privremeno odgođeno. Ipak, sutra će dugogodišnji sudski proces biti konačno završen.

Podsjećamo, u prvostepenom postupku Ratko Mladić je osuđen za četiri Udružena zločinačka poduhvata, sveouhvatni UZP, za Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje talaca.