Sutra presuda tužiocu Boži Mihajloviću

Nakon 20 mjeseci suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će sutra (utorak) izreći prvostepenu presudu suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću optuženom za nesavjestan rad u službi.

Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom svoje daktilografkinje, koja je od polovine novembra 2006. radila u Tužilaštvu BiH, javlja BIRN.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Odbrana daktilografkinje tražila je da se njeno ime izbriše iz optužnice i zabrani spominjanje njenog imena, jer joj se između ostalog krše prava na odbranu. Sutkinja Amela Huskić je odlučila da se njeno ime neće spominjati na suđenju, već će se o njoj govoriti kao o daktilografkinji.

Odbijen je kao neosnovan prijedlog Odbrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za ovaj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno.

Sutkinja Huskić je ranije rekla da nisu ispunjeni uslovi za spajanje jer je postupak protiv daktilografkinje, prema navodima Tužilaštva BiH, u fazi istrage, te da je Sud BiH stvarno nadležan za djelo “nesavjestan rad u službi” u konkretnoj stvari.

Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. jula 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da krivnju negira.

“S obzirom na svu situaciju, odbijam da se izjasnim”, izjavio je tada Mihajlović.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Tokom dokaznog postupka, 21. maja 2019. Mihajlović je udaljen je sa ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut. On je prethodno opominjan, a rješenjem Suda je udaljen iz sudnice u trenutku kada je unakrsno ispitivao jednog od svjedoka Optužbe.

Nakon dokaznog postupka, Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka, među kojima su tužioci Oleg Čavka, Dubravko Čampara te Dijana Kajmaković i Mirza Hukeljić, kao i vještaka ekonomske struke.

U završnoj riječi Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 konvertibilne marke (KM) – novac koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.

Tužiteljica Ivana Petković je rekla da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Kako je navela Petković, daktilografkinja ne samo da je prisvajala novac nego je i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio.

Tužiteljica je kao poteškoću u ovom slučaju istakla odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na kantonalni nivo, iako je Tužilaštvo namjeravalo da im zajedno dokazuje krivicu.

“I pored ove komplikacije, smatramo da smo dokazali da je ona svjesno prisvojila novac. Tražimo da se optuženi proglasi krivim”, kazala je Pektović.

Branilac Vlado Adamović je istakao da je Odbrana iz dokaza Tužilaštva sagledala činjenično stanje u ovom predmetu te da svoje dokaze zbog toga neće predlagati.

Odbrana je u završnoj riječi ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda.

Prema riječima branioca Vlade Adamovića, “strašna” je greška napravljena razdvajanjem optuženih, jer su njihove radnje u uzročno-posljedičnoj vezi. On smatra da Mihajlović može biti odgovoran samo ako je druga osoba prisvojila novac.

“Je li ona uzela novac? Ko će presuditi da je daktilografkinja uzela novac?”, upitao je Adamović.

Prvobitno su završne riječi trebale biti u martu, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem maja ove godine.

Suđenje je počelo 11. septembra 2018. godine.

Prethodni članakBiH: Na prostituciju navodili i maloljetnice, uhapšena dva muškarca
Sljedeći članakSTRAVA U ZENICI: Pokušao ubiti oca, udarao ga sjekirom u glavu, potvrđena optužnica