Sutra u Parlamentu BiH na dnevnom redu zakon o državnoj imovini: Kako će glasati HDZ?

Screenshot 1 10

Inicijativa o zakonu o državnoj imovini BiH sutra će se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nakon što je danas prošla Ustavno-pravnu komisiju.

Inicijativu su pokrenule Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a sutra bi državni parlamentarci trebali razmatrati ovo pitanje i dati nalog Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana u zakonodavnu proceduru dostavi Zakon o državnoj imovini.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) za Klix.ba kaže da je inicijativa podnesena zbog činjenice da se pitanje državne imovine ne rješava godinama.

“To je pitanje koje stalno u izvještajima navodi Ured za reviziju institucija BiH. Institucije plaćaju enormne iznose za zakup prostorija u kojima se nalaze, umjesto da koriste državnu imovinu”, dodala je.

U inicijativi se kao značajan problem navodi i nemogućnost adekvatne zaštite i povrata imovine BiH u bivšim jugoslavenskim republikama i pored zaključenog Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Ističe kako se jučer na Ustavnopravnoj komisiji vidjela suzdržanost zastupnika HDZ-a.

“Sada ne znamo ni koji će sastav biti na sjednici, dakle da li će se priključiti poslanici iz RS-a s obzirom na zaključke NSRS-a. U ovom odnosu snaga i momentu niko ne može predvidjeti kakvi će biti rezultati glasanja, ali ovo pitanje zaslužuje što hitnije rješavanje. Ali rad svih poslanika nije u interesu građana, tako da ne znam šta možemo očekivati”, dodala je.

HDZ, bar u javnosti, do sada nije problematizovao pitanje državne imovine pa bi eventualno protivljenje novom zakonu bilo jedino u korist stranaka iz RS-a i trebali bi objasniti zbog čega su glasali protiv.

Treba podsjetiti da je raspolaganje državnom imovinom jedno od ključnih pitanja u BiH i jedan od razloga političke krize s obzirom na to da vlast u RS-u smatra da šume i poljoprivredna zemljišta pripadaju tom entitetu, iako ih je Ustavni sud BiH proglasio državnom imovinom, dakle imovinom Bosne i Hercegovine. Javnost je svjesna koliko vlasti RS-a i Srbije ističu značaj izgradnje HE Buk Bijela na Drini, kao i aerodroma u Trebinju.

Ustavni sud BiH je u presudi kojom su osporene pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, iz septembra ove godine, još jednom naglasio, pozivajući se na presudu 1/11, da Republika Srpska kao entitet nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine, dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH.

Početkom decembra 2021. godine visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao je kolegije Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na formiranja ekspertske grupe, koja će raditi na izradi zakona o državnoj i vojnoj imovini.

Prije toga OHR je pod utjecajem PIC-a krenuo u proces formiranja ekspertske grupe koja ima za cilj pomoći u izradi Zakona o upravljanju i korištenju državne imovine Bosne i Hercegovine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE