Portal 072info

Sutrašnje pomračenje Sunca mogu pratiti i stanovnici BiH

Stanovnici Evrope, sjeverozapadne Afrike, sjevernog dijela Azije u petak će moći promatrati nesvakidašnju pojavu, pomračenje Sunca, a javno praćenje ove pojave bit će organizirano i u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pojava djelimičnog ili potpunog pomračenja Sunca, kažu naučnici, nastaje zbog prolaska dijela Zemljine površi kroz polusjenku ili glavnu sjenku Mjeseca, koju daje Sunce.

“U BiH, 50 posto Sunčevog diska će biti zamračeno. Taj procenat se povećava prema sjeveru. Ova pojava se dešava minimalno dva puta godišnje, dok maksimalan broj pomračenja iznosi pet puta godišnje. Vremenski period između dva pomračenja vidljiv s istog područja je vrlo rijedak te se sljedeće veće pomračenje očekuje tek 2027. godine”, kazala je Ivana Kolorici, članica Astronomskog društva “Orion” u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Početak pomračenja Sunca (kad je riječ o BiH) počinje sutra u devet sati i 35 minuta po lokalnom vremenu, a posljedni kontakt Mjesečevog diska sa Suncem je u 11 sati i 43 minute.

“Zanimljivo je da će Mjesec pri prolasku između Sunca i Zemlje biti najbliži Zemlji”, zaključila je Kolorici.

Ona je napomenula kako se ovap ojava ne smije posmatrati direktno, jer je jako štetna za ljudsko oko.

“Nikad se ne smije gledati direktno u Sunce, bilo golim okom, dvogledom ili teleskopom. Dopuštena je jedino projekcija slike na ekran ili korištenje provjerene certificirane aluminijske folije. Izuzetak je jedino faza totalnog pomračenja koja se bezbijedno može posmatrati bez zaštite”, kazala je Kolorici dodavši kako će građani.

Astronomsko društvo “Orion” će sutra u parku na Marindvoru u Sarajevu organizirati posmatranje ove astronomske pojave. Ujedno sutra, 20. marta, je takozvana proljećna ravnodnevnica – prvi dan proljeća.

Posljednje pomračenje Sunca koje se vidjelo sa teritorije Evrope bilo je u augustu 1999. godine.

Anadolija

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box