Portal 072info

Sva lica jabukovog sirćeta: Čisti kožu, zatvara pore, pomaže kod psorijaze

Mnoge naučne analize su dokazale kako je jabukovo sirće, ukusni dodatak jelima, uspješno u čišćenju organizma i mršavljenu, te da smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. S druge strane, ono djeluje i protivupalno, antibakterijski i protivgljivično, te izjednačava pH kože. Zbog toga bi trebao biti i dio njege.

Evo koje sve učinke jabukovo sirće ima na kožu:

1. Njeguje na način da zatvara pore i rješava problem suhe kože. Zato u kremu za tijelo ili ruke dodajte nekoliko kapi sirćeta.

2. Zbog protivupalnih svojstava liječi psorijazu, a jednako tako pomaže i koži koja svrbi zbog ekcema. Jednu čašu od 250 ml dodajte u kupku u kojoj se opuštate.

3. Također, zbog protivupalnih odlika možete ga koristiti kao dezinfekcijsko sredstvo ako se porežete tokom brijanja. Kiselost jabukovog sirćeta pomoći će vam i kod uraslih dlaka. Stavite samo malo na blazinicu ili vatu i nanesite na oštećeni dio kože.

4. Izjednačava pH kože, pa je dobar za masne dijelove. Pomiješajte ga sa istom količinom vode, pa smjesu koristite kao toner ujutro.

5. Zbog alfa-hidroksilnih kiselina (AHA kiselina) koje se nalaze u jabukovom sirćetu, uklonit će sve mrtve ćelije, odnosno mrtvu kožu s lica ili tijela.

Detoksikacijska maska

Odlična je detoksikacijska maska za koju vam je potrebno kašika sirćeta i malo gline. AHA kiseline riješit će vas odumrlih ćelija, ujednačiti ten, a glina će izvaditi nečistoće iz pora.

Protiv opekotina od sunca

Uz jabukovo sirće, ni opekotine od sunca neće više biti problem.  Pomiješajte hladnu vodu i sirće u omjeru 4:1, gazu umočite u tekućinu i stavite na crveni dio kože.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box